Κλιματική αλλαγή: Εφιαλτικές εικόνες από το μέλλον – Βουλιάζουν Θεσσαλονίκη και Πειραιάς

Κλιματική αλλαγή: Εφιαλτικές εικόνες από το μέλλον - Βουλιάζουν Θεσσαλονίκη και Πειραιάς

Δυστοπικές εικόνες από την Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, καθώς η απειλή της κλιματικής αλλαγής εντείνεται καθημερινά.

Η κλιματική αλλαγή ήδη έχει αρχίσει να επηρεάζει τον πλανήτη και μετά τα ακραία φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι, νέες εφιαλτικές εικόνες από το μέλλον βλέπουν την δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central δημιουργεί εικόνες από το μέλλον, θέλοντας να δείξει πώς θα μοιάζουν οι μεγάλες πόλεις εάν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανοποίησης επίπεδα.

Έτσι, ο οργανισμός ανέβασε στην ιστοσελίδα του φωτογραφίες που δείχνουν την Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά να έχουν βουλιάξει, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Πατήστε στην φωτογραφία και σύρετε το βελάκι δεξιά-αριστερά. Από τα αριστερά πρός τα δεξιά είναι το σενάριο με την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου και από τα δεξιά προς τα αριστερά το σενάριο με την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου:

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά:

Η πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη:

Μάλιστα, τα στοιχεία στις εικόνες από Θεσσαλονίκη και Πειραιά προέρχονται από έρευνα που πραγματοποίησε το Climate Central σε συνεργασία με επιστήμονες από το Princeton University και το Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο πλανήτης είναι ήδη κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστός από ό,τι ήταν πριν από τη βιομηχανική εποχή. Έτσι, η θέρμανση του πλανήτη πρέπει να περιοριστεί κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου, ώστε να μη βιώσουμε τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Χαρακτηριστικά, ο Μπέντζαμιν Στράους, επικεφαλής επιστήμονας του Climate Central και βασικός συντάκτης της μελέτης, αναφέρει πως «οι σημερινές επιλογές θα ορίσουν το μονοπάτι στο οποίο θα κινηθούμε».

Από τα στοιχεία της μελέτης προέκυψαν δύο σενάρια για το μέλλον, που αφορούν τις εκπομπές ρύπων.

Το πρώτο και πιο αισιόδοξο σενάριο αναφέρει πως εάν οι εκπομπές ρύπων αρχίσουν να μειώνονται σήμερα και μειωθούν στο μηδέν έως το 2050, η θερμοκρασία του πλανήτη θα αγγίξει το όριο επιφυλακής των +1,5 μονάδων, πριν να αρχίσει να υποχωρεί.

Αντίθετα, το δεύτερο σενάριο σημειώνει πως εάν οι εκπομπές ρύπων συνεχίσουν να αυξάνονται και πέραν του 2050, ο πλανήτης θα μπορούσε να θερμανθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου από τη δεκαετία του 2060 ή του 2070, ενώ η στάθμη των ωκεανών θα συνεχίσει να ανεβαίνει τις επόμενες δεκαετίες.

πηγη