Στραβοτιμονιά στο διαγωνισμό για το υπόγειο πάρκινγκ του δημαρχείου Θεσσαλονίκης;

Στραβοτιμονιά στο διαγωνισμό για το υπόγειο πάρκινγκ του δημαρχείου Θεσσαλονίκης;

Μετά από δυο διαγωνισμούς που κηρύχθηκαν άγονοι, παραχωρείται σε εταιρία με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 5 χιλιάδων ευρώ, όταν το ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται σε 192.500 ευρώ και η προκαταβολή για τα μισθώματα έξι μηνών σε 96.500!

Στη σημερινή της συνεδρίαση η οικονομική επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης, καλείται να εγκρίνει το πρακτικό κατακύρωσης του διαγωνισμού υπέρ της εταιρίας PARKING OTTO EE, συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία της πόλης που ως επι το πλείστον ασχολείται με το χώρο του… έτοιμου ενδύματος.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Το υπόγειο πάρκινγκ του δημαρχείου εκμεταλλευόταν για μια δεκαετία (ως τον Αύγουστο του 2020), η κατασκευαστική εταιρία ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ, συμφερόντων Αλεξόπουλου, που ευχαρίστως θα ήθελε να συνεχίσει την ενοικίασή του όπως προκύπτει από την επίμονη συμμετοχή του στο διαγωνισμό αλλά και την ένσταση που κατέθεσε μετά την απόρριψή του…

Η εταιρία ABC του κ. Αλεξόπουλου, με την οποία επέλεξε να διεκδικήσει το πάρκινγκ αυτή τη φορά, ήταν άλλωστε και η μόνη που προσήλθε στο διαγωνισμό, με αρχικό τίμημα 240 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, το φθινόπωρο του 2020. Απορρίφθηκε ωστόσο, διότι δεν ανταποκρινόταν στους όρους της προκήρυξης.

Η διαδικασία επαναλήφθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα, με τον κ. Αλεξόπουλο και την ABC να επιμένουν, ενώ αυτή τη φορά εμφανίσθηκε και δεύτερος διεκδικητής. Και πάλι όμως, ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.

Ερχόμαστε λοιπόν στην τρίτη διαγωνιστική διαδικασία που ορίζεται για τις 8 Ιουνίου, αλλά με σημαντικές αλλαγές. Το ετήσιο τίμημα πέφτει από τα 240 χιλιάδες ευρώ στα… 192 χιλιάδες και πλέον απαιτείται ένας εκ των μετόχων των υποψηφίων εταιριών να διαθέτει εμπειρία τουλάχιστον τριών ετών στη διαχείριση χώρων στάθμευσης. Τώρα, εμφανίζονται τρεις ενδιαφερόμενοι:

  • Η TOWNHALL ΙΚΕ που δεν είναι άλλη από την ABC συμφερόντων Αλεξόπουλου κατά 99% συν 1% του προσώπου που έχει την απαιτούμενη τριετή εμπειρία.
  • Η ΟΤΟ ΑΕ, συμφερόντων του κ.Συμεωνίδη, πολύ γνωστού επιχειρηματία στον χώρο των πάρκινγκ και των σταθμών ανεφοδιασμού καυσίμων, από δεκαετίες…
  • Και η PARKING ΟΤΤΟ ΕΕ στην οποία συμμετέχει κατά το πλειοψηφικό πακέτο ο επίσης πολύ γνωστός επιχειρηματίας από το χώρο της… ένδυσης στη Θεσσαλονίκη, κ.Χιονίδης (και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Α Θεσσαλονίκης), με τον απαιτούμενο συνέταιρο του 1% που καλύπτει την τριετή προϋπηρεσία σε διαχείριση παρκινγκ.

Από κει και πέρα, ως τη λήξη του διαγωνισμού της 8ης Ιουνίου, τα πράγματα παίρνουν την εξής τροπή: Η πολύπειρη εταιρία του κ.Συμεωνίδη αποσύρεται μη καταθέτοντας προσφορά. Η εταιρία συμφερόντων Αλεξόπουλου «κόβεται» από την επιτροπή και τελικά το υπόγειο παρκινγκ του δημοτικού μεγάρου πάει στην PARKING OTTO EE, με ετήσιο τίμημα 192.500 ευρώ, δηλαδή μόλις 500 ευρώ το χρόνο από την προσφορά εκκίνησης του διαγωνισμού. Παραδόξως, το μετοχικό κεφάλαιο της εν λόγω εταιρείας φέρεται να είναι μόλις 5.000 ευρώ, τη στιγμή που θα πρέπει να προκαταβάλει υπέρ του δήμου Θεσσαλονίκης τα μισθώματα έξι μηνών, δηλαδή περί τα 96,5 χιλιάδες ευρώ.

Επ αυτών, η TOWNHALL ΙΚΕ έχει καταθέσει ένσταση κατά της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι απερρίφθη λόγω του εταίρου του 1% που κρίθηκε ότι δε διαθέτει τριετή εμπειρία, αν και εργαζόταν επι μια δεκαετία στο ίδιο το παρκινγκ του δημαρχείου όπως υποστηρίζει η εταιρεία.https://e.issuu.com/embed.html?identifier=bwg3i4r8u7cs&embedType=script&u=efsyn&d=enstasi&p=1

Η οικονομική επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης πρέπει να αποφασίσει σήμερα αν θα κατοχυρώσει το διαγωνισμό όπως εξελίχθηκε ή αν θα σκύψει πάνω από την ένσταση του εξ αρχής επίμονου διεκδικητή.

ΠΗΓΗ