
Ωστόσο, η Μισέλ Ο’Νιλ, ηγέτης του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία και υποψήφια πρώτη υπουργός μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου για το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, αρνήθηκε να συμμετάσχει, εκτός εάν επιτρεπόταν να παραστεί και η ηγέτιδα του κόμματος Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ.

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών που ξεκίνησε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου στις σχέσεις μετά το Brexit βυθίστηκε στο χάος μετά το μποϊκοτάζ του Σιν Φέιν και των εθνικιστικών Σοσιαλδημοκρατικών και Εργατικών κομμάτων.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι βρέθηκε στο Μπέλφαστ την Τετάρτη (11 Ιανουαρίου) για να ενημερώσει τους ηγέτες των κομμάτων σχετικά με την πρόσφατη πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ για την οριστική επίλυση της διαφοράς σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.
Ωστόσο, η Μισέλ Ο’Νιλ, ηγέτης του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία και υποψήφια πρώτη υπουργός μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου για το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, αρνήθηκε να συμμετάσχει, εκτός εάν επιτρεπόταν να παραστεί και η ηγέτιδα του κόμματος Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ, η οποία είχε ταξιδέψει από το Δουβλίνο για τη συνάντηση. Ο Κλέβερλι επέμεινε ότι δεν υπήρξε καμία κομματική πολιτική σνομπ και ότι η Ο’Νιλ είχε προσκληθεί
Η συνάντηση του Κλέβερλι στο Μπέλφαστ πραγματοποιήθηκε με το φιλοβρετανικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα και το Ενωτικό Κόμμα του Ούλστερ, καθώς και το διακοινοτικό κόμμα Συμμαχία, χωρίς την παρουσία κανενός από τα δύο κόμματα που υποστηρίζουν την ενωμένη Ιρλανδία.
Ο ΜακΝτόναλντ, ηγέτης της αντιπολίτευσης στο ιρλανδικό κοινοβούλιο αλλά χωρίς να κατέχει υπουργικό ρόλο, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Γουεστμίνστερ για «κακή πίστη και μικροψυχία».
«Στις συνομιλίες που είχα σήμερα με τους πολιτικούς ηγέτες της Βόρειας Ιρλανδίας, τόνισα ότι ενώ η συμφωνία για το πρωτόκολλο είναι σημαντική, παραμένει η άποψή μου ότι τα αποκεντρωμένα θεσμικά όργανα πρέπει να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Κρις Χίτον Χάρις.
Η Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο από τον Μάρτιο, όταν το DUP, το οποίο υποστηρίζει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποχώρησε από την κυβέρνηση διαμοιρασμού της εξουσίας στο Μπέλφαστ. Έκτοτε αρνήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση με το Σιν Φέιν, το οποίο κέρδισε τις εκλογές για το κοινοβούλιο του Μαΐου, μέχρι να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες του σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.
Σύμφωνα με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα που εκπροσωπούν την εθνική και την ενωτική κοινότητα πρέπει να συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Την περασμένη εβδομάδα, ο νέος Ιρλανδός Πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε ότι οι όροι του πρωτοκόλλου ήταν «υπερβολικά αυστηροί» και ότι «λειτούργησε χωρίς να εφαρμοστεί πλήρως», δημιουργώντας ελπίδες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μαλακώσει ελαφρώς τη διαπραγματευτική της στάση.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν για την πρόσβαση σε μια νέα βάση δεδομένων που παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τα εμπορεύματα που πηγαίνουν από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία.
Περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ του Κλέβερλι και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Δευτέρα. Οι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου και των Βρυξελλών ήλπιζαν να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία πριν οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοινώσουν την ημερομηνία διεξαγωγής νέων εκλογών για τη Συνέλευση στο Μπέλφαστ, οι οποίες απαιτούνται νομικά μετά την αποτυχία σχηματισμού αποκεντρωμένης κυβέρνησης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνιά επίσης να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι εκλογές για τη συνέλευση όσο και η συμφωνία για το πρωτόκολλο μέχρι τον Απρίλιο, όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο με αφορμή την 25η επέτειο της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.
