Θεσμικός «Ανένδοτος» από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές – Στήριξη στο έργο της ΑΔΑΕ

«Πλάτες» Τσίπρα στην ΑΔΑΕ για τη διαλεύκανση των υποκλοπών. Το παρασκήνιο της ρελάνς σε Ντογιάκο, τι φοβάται ο Μητσοτάκης.

Θεσμικός «Ανένδοτος» από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές - Στήριξη στο έργο της ΑΔΑΕ

Με θεσμικό «Ανένδοτο» «απαντά» η Κουμουνδούρου στη χθεσινή ευθεία παρέμβαση στο έργο της ΑΔΑΕ για τη διερεύνηση των υποκλοπών, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να σηκώνει το γάντι που πέταξε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος με τη γνωμοδότησή του.

Απέναντι στη διαφαινόμενη θεσμική εκτροπή και το επιχειρούμενο «μπλόκο» του κ. Ντογιάκου στην ΑΔΑΕ, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να εμφανιστεί ως εγγυητής της ομαλότητας, των θεσμών και της Δημοκρατίας.

Από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν εξάλλου το γεγονός ότι πλήθος συνταγματολόγων και νομικών, που δεν λογίζονται και ως… ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ήδη εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στην γνωμοδότηση Ντογιάκου, κάνοντας λόγο για παντελώς αντισυνταγματική άποψη που στόχο έχει την απονεύρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης Αρχής της ΑΔΑΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωση του κ. Ράμμου, που έκανε λόγο για «ξεκάθαρη παραβίαση της εκ του Συντάγματος ανεξαρτησίας της ΑΔΑΕ».

Η χθεσινή «ρελάνς» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την πρόκληση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να συλλάβει τον ίδιο, δεδομένου ότι αυτός με βάση το Σύνταγμα και το νόμο ζήτησε από την ΑΔΑΕ ως πολιτικός αρχηγός ενημέρωση για το κατά πόσο έχουν τεθεί σε επίσημη παρακολούθηση από την ΕΥΠ συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους, ενέχει έντονο παρασκήνιο.

«Κύριε εισαγγελέα, αν απειλείτε τα στελέχη της ΑΔΑΕ με κάθειρξη επειδή αναζητούν την αλήθεια, τότε απειλείτε και εμένα που αιτήθηκα να το κάνουν. Παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας. Πλατεία Ελευθερίας 1 είναι το γραφείο μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έναν μήνα μετά το τετ α τετ του με τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό στις 5 Δεκεμβρίου, στον οποίον εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για τη διερεύνηση του σκανδάλου με αφορμή την παρακολούθηση των αρχηγών του Στρατού, βλέπει τον ίδιο τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ναρκοθετεί τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στις 7 Δεκεμβρίου ο κ. Τσίπρας εξερχόμενος από τα γραφεία της ΑΔΑΕ μετά τη συνάντηση με τον κ. Ράμμο δήλωνε: «Κάποια στιγμή το παιχνίδι και το κρυφτούλι με τους θεσμούς της Δημοκρατίας λαμβάνει τέλος. Ζήτησα, όπως ο νόμος ορίζει, πρόσβαση ως πολιτικός αρχηγός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλες τις διατάξεις, που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, δικαστές, αλλά και αρχηγούς ή αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, και έχουν υπογραφεί την τελευταία τριετία».

Κάτι λιγότερο από έναν μήνα μετά, στο επιτελείο του κ. Τσίπρα εκτιμούν πως το χθεσινό μπλόκο του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού οφείλεται πιθανότατα στο φόβο ότι ο κ. Ράμμος και τα αρμόδια κλιμάκια της ΑΔΑΕ είτε έχουν ήδη πραγματοποιήσει τους ελέγχους στους παρόχους για τυχόν επισυνδέσεις της ΕΥΠ είτε τους δρομολογούν το προσεχές διάστημα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το κυβερνητικό στρατόπεδο και τον ίδιον τον Πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση του κ. Τσίπρα αποτελεί και ένα de facto δίχτυ προστασίας στα μέλη της ΑΔΑΕ, η οποία από την αρχή του σκανδάλου των υποκλοπών αποτελεί και το μοναδικό φορέα που λειτουργεί στην κατεύθυνση της διαλεύκανσης της υπόθεσης.

Πάντως, δεν είναι λίγοι στην Κουμουνδούρου που εξέλαβαν ως μάννα εξ ουρανού τη χθεσινή παρέμβαση Ντογιάκου, δεδομένου ότι όχι μόνο «φούσκωσε» εκ νέου το σκάνδαλο των υποκλοπών, επαναφέροντάς το στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αλλά λόγω της ευθείας παρέμβασης στο συνταγματικά κατοχυρωμένο έργο της ΑΔΑΕ προκάλεσε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και πολιτών και προσωπικοτήτων που κινούνται εκτός του ραντάρ της Κουμουνδούρου, απομακρύνοντάς τους ακόμα περισσότερο από τον κ. Μητσοτάκη και εντείνοντας έτι περαιτέρω την πολιτική του απομόνωση.

Στους αστερίσκους που σημείωσαν πάντως επιτελείς του κ. Τσίπρα είναι ότι αν και το ΚΙΝΑΛ έβγαλε ανακοίνωση… ίσων αποστάσεων, αφήνοντας αιχμές εκ νέου κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης ως θύμα των παρακολουθήσεων που θα είχε κάθε λόγο να θέλει τη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών, απέφυγε να τοποθετηθεί προσωπικά σε μία πτυχή της υπόθεσης που ήταν σαν πέναλτι σε… κενό τέρμα.

πηγή