Απέναντι στην κυβέρνηση και για την «παρέμβαση» Ντογιάκου

Αποστάσεις από την κυβερνητική γραμμή στήριξης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ενέργειά του που ενδεχομένως υποκινήθηκε από το Μαξίμου, παίρνουν Όλγα Κεφαλογιάννη και Κώστας Τζαβάρας. 

Μάλιστα, ο γαλάζιος βουλευτής Ηλείας εξαπέλυσε μύδρους για την συνώνυμη με συνταγματική εκτροπή γνωμοδότηση που υπέγραψε ο Ισίδωρος Ντογιάκος αναφορικά με τη δυνατότητα ελέγχων της ΑΔΑΕ στις περιπτώσεις παρακολούθησης πολιτών για εθνικούς λόγους από την ΕΥΠ, εξαίροντας παράλληλα τη στάση του επικεφαλής της Αρχής, Χρήστου Ράμμου.

Κατά την παρουσία του στο Attica TV το βράδυ της Τρίτης, ο κ.Τζαβάρας υπογράμμισε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fstamesakaistaexo%2Fvideos%2F636590108266287%2F&show_text=false&width=560&t=0

«Για μένα, τόσο στον πολιτισμό όσο και στη δημοκρατία, δεν πρέπει να διχάζεται η πολιτική ανάμεσα στη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση. Εκεί πρέπει να είμαστε ενωμένοι όλοι. Και εδώ στο θέμα που μου θίγετε, η γνώμη μου είναι ξεκάθαρη. Θεωρώ ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για τέτοιου είδους ζητήματα που με βάση το Σύνταγμα ανάγονται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μόνο εκεί ελέγχονται οι αποφάσεις των ανεξαρτήτων αρχών» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι με βάση το άρθρο 29 του Κώδικα περί Οργανισμού Δικαστηρίων ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να απαντάει σε ιδιωτικά αιτήματα αλλά μόνο στα αιτήματα συγκεκριμένων δημοσίων αρχών. Επίσης στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτή η γνωμοδότηση έγινε αυτεπαγγέλτως «αφού όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξε ένα αίτημα από μία δικηγόρο της WIND. Η οποία WIND, στη συνέχεια όμως απ’ ό,τι μάθαμε αναγκάστηκε από τη μητρική εταιρεία να συνεργαστεί με τον κ. Ράμμο».

Αναφερόμενος στον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, ανέφερε ότι τον συνάντησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «και πραγματικά εκεί κατάλαβα ότι πρόκειται για έναν άξιο δικαστή και θα πρέπει όλοι να τον βοηθήσουμε. Και θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να είναι κοινή προσπάθεια όλων μας». 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ.Τζαβάρας διαχωρίζει τη θέση του από την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σε συνέντευξή του Στο Κόκκινο τον Νοέμβριο, είχε τονίσει ότι οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση «από το να κάθονται και να κλώθουν, πρέπει να βγουν στην δράση».

Λίγες ημέρες αργότερα, είχε αντικατασταθεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας – της οποίας είναι τακτικό μέλος – σε συνεννόηση με το κόμμα του, όπως είχε δηλώσει, για να μην προκαλέσει «ρήγμα στην οριακή πλειοψηφία», καθώς διαφώνησε με την επίκληση του απορρήτου όσων κατέθεταν στην Επιτροπή. 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fstamesakaistaexo%2Fvideos%2F487600349975369%2F&show_text=false&width=560&t=0

Στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή φιλοξενήθηκε το βράδυ της Τρίτης και η Κρητικιά βουλευτής της Ν.Δ., με την  Όλγα Κεφαλογιάννη να αποφεύγει μεν να σχολιάσει ευθέως την γνωμοδότηση Ντογιάκου, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας δεν είναι αντικείμενο σχολιασμού, τόνισε ωστόσο ξεκάθαρα ότι οι υποκλοπές «είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να διαλευκανθεί. Όποιος έχει τη δυνατότητα να ελέγχει πρέπει να διευκολύνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ακόμα πιο σαφής ήταν απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Βασίλη Σκουρή για το εάν η ΑΔΑΕ θα πρέπει να κάνει έλεγχο για τις υποκλοπές: «Πρέπει όλοι να διευκολύνουμε τη Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές».

πηγή