Κίνα: Τηλεφωνικές ανακρίσεις διαδηλωτών και συλλήψεις από τα social media – Ξεχειλίζει η οργή

Οι αστυνομικές αρχές της Κίνας προσπαθούν να αποτρέψουν νέες διαδηλώσεις.

Κίνα: Τηλεφωνικές ανακρίσεις διαδηλωτών και συλλήψεις από τα social media - Ξεχειλίζει η οργή

AP/Kin Cheung

Με πρωτοφανείς διαδηλώσεις βρίσκεται αντιμέτωπη η Κίνα τόσο κατά των μέτρων του κορονοϊού, όσο και κατά του προέδρου της χώρας, Σι Τζινπίγκ, ο οποίος επιμένει στην πολιτική «zero covid».

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε μεγάλες πόλεις ήταν μαζικές και συγκλόνισαν τη χώρα, καθώς δεν είχε δει τέτοιο μαζικό κίνημα από το 1989 και την πλατεία Τιάναμεν.

Οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε άγνωστο αριθμό συλλήψεων, αν και έως τώρα είναι σίγουρη μία, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά τη λογοκρισία που έχει επιβάλει το καθεστώς.

Στην πόλη Χάνκτσου, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία για να αποτρέψουν αντίστοιχη διαδήλωση – σύμφωνα με βίντεο που δόθηκαν στην δημοσιότητα, ενώ ακολούθησε η σύλληψη τουλάχιστον ενός ανθρώπου, λέει το BBC.

Όμως, η αστυνομία έχει προχωρήσει και ένα βήμα παραπέρα. Σύμφωνα με τον Guardian, διαδηλωτές που θεωρείται ότι συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες του Σαββατοκύριακου, ανακρίνονται ακόμα και τηλεφωνικά.

Μια γυναίκα είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι αυτή και πέντε από τους φίλους της που συμμετείχαν σε διαδήλωση στο Πεκίνο είχαν λάβει τηλεφωνήματα από την αστυνομία, ζητώντας πληροφορίες για το πού βρίσκονται.

Σε άλλη περίπτωση, μια αστυνομικός επισκέφτηκε το σπίτι της φίλης της αφού δεν απαντούσε κανείς στο τηλέφωνο της οικίας και ρώτησε αν είχαν επισκεφτεί τον χώρο διαμαρτυρίας, τονίζοντας ότι επρόκειτο για «παράνομη συγκέντρωση».

Οι διαδηλώσεις πάντως είναι γενικά ειρηνικές με τους πολίτες να κρατούν απλά μια λευκή κόλλα Α4.

«Το λευκό χαρτί αντιπροσωπεύει όλα όσα θέλουμε αλλά δεν μπορούμε να πούμε», αναφέρει μιλώντας στο Reuters 26χρονος διαδηλωτής.

China – white pieces of paper show protest pic.twitter.com/Eg5QmBhCH9— Peter Jones (@Peteruk001) November 27, 2022

Σε αρκετές περιπτώσεις η αστυνομία προχώρησε σε έλεγχο των κινήσεων διαδηλωτών μέσα από τις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι έλεγξαν ακόμα και ποιες εφαρμογές είχαν κατεβάσει.

Αναφορές θέλουν επίσης την αστυνομία να σταματάει ανθρώπους και να ψάχνει τα πράγματά τους για να ελέγξει αν είχαν εγκαταστήσει εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN), καθώς και εφαρμογές όπως το Telegram και το Twitter που είναι απαγορευμένα στην Κίνα.

Protests continue in China.

The situation now is impacting Chinese markets and appears to be very serious.https://t.co/2HShAxRuhA pic.twitter.com/q65EIMJ5ES— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) November 28, 2022

Προσπαθούν να αποτρέψουν νέες κινητοποιήσεις

Η κινεζική αστυνομία ανέπτυξε ισχυρές δυνάμεις και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, για την αποτροπή νέων κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με το BBC, τη Δευτέρα, οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις στο Πεκίνο δεν πραγματοποιήθηκαν αφού αστυνομικοί περικύκλωσαν το σημείο συγκέντρωσης.

Στη Σανγκάη, υψώθηκαν οδοφράγματα κατά μήκος της κύριας διαδρομής διαμαρτυρίας και η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις.

Το πρωί της Τρίτης, η αστυνομία εμφανίστηκε και στις δύο πόλεις να περιπολεί περιοχές όπου ορισμένες ομάδες στην εφαρμογή κοινωνικών μέσων Telegram είχαν προτείνει να συγκεντρωθούν ξανά άνθρωποι.

It’s on in China. They are now shouting “Freedom” pic.twitter.com/JNZ2nlHCIt— Bushels Per Acre (@BushelsPerAcre) November 27, 2022

Ζητούν αλλαγή και στο πολιτικό σκηνικό

Στη δυσαρέσκεια που προκαλούν οι υγειονομικοί περιορισμοί όμως προστέθηκαν γρήγορα τα αιτήματα για αλλαγές στο πολιτικό πεδίο.

Στη Σανγκάη, οι διαδηλωτές φώναζαν χθες το σύνθημα «Σι Τζινπίνγκ παραιτήσου!», «ΚΚΚ, φύγε!». «Ελευθερία στην Τέχνη», «Ελευθερία Λόγου», ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούγονταν στο Πεκίνο.

«Δεν θυμάμαι δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που να απαιτούν (ανοικτά) ελευθερία του Τύπου κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες», έγραψε η πολιτική επιστήμονας Maria Repnikova.

«Το πραγματικά ενδιαφέρον με τις διαδηλώσεις αυτές είναι ο τρόπος με τον οποίο η προσοχή που εστιάζει σε ένα και μοναδικό θέμα», τους υγειονομικούς περιορισμούς, «απλώθηκε σε ευρύτερα πολιτικά θέματα».

Στην πλειονότητά τους νέοι, οι διαδηλωτές, που κινητοποιήθηκαν μέσω του Ιντερνετ, προσέφυγαν σε έξυπνα στρατηγήματα για την παράκαμψη της κρατικής λογοκρισίας, κρατώντας λευκά φύλλα χαρτί ή ανεβάζοντας online άρθρα φτιαγμένα από παράλογες συνθέσεις «θετικών» λέξεων για να προσελκύσουν την προσοχή στην απουσία ελευθερίας της έκφρασης.

«Οι διαδηλωτές είναι πολύ νέοι και η οργή της βάσης είναι πολύ σφοδρή», λέει ο Alfred Wu Muluan.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό που θα πρέπει να ανησυχεί την ηγεσία του κόμματος είναι η οργή των διαδηλωτών απέναντι στους ανώτατους αξιωματούχους του καθεστώτος, φαινόμενο πρωτοφανές από τις κινητοποιήσεις του 1989 που πνίγηκαν στο αίμα.

«Βάσει των διαστάσεων και της έντασης, πρόκειται για την σημαντικότερη κινητοποίηση νέων στην Κίνα από το φοιτητικό κίνημα του 1989», λέει ο Willy Wo-Lap Lam του ιδρύματος Jamestown.

«Το 1989, οι φοιτητές πρόσεχαν πολύ να μην επιτεθούν στην ηγεσία του κόμματος. Αυτήν την φορά, ζήτησαν απερίφραστα αλλαγή κατεύθυνσης».

Στην Κίνα, οι σπάνιες δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατευθύνονται συνήθως εναντίον τοπικών αξιωματούχων και επιχειρήσεων, ενώ το Πεκίνο «εμφανίζεται ως καλοπροαίρετη δύναμη που κινείται για να σώσει τους ανθρώπους από την διαφθορά των τοπικών αξιωματούχων», σύμφωνα με τη Chenchen Zhang, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Durham.

Αυτήν τη φορά, «η κεντρική κυβέρνηση γίνεται πλέον στόχος, διότι οι άνθρωποι κατανοούν ότι η «μηδενική Covid» είναι η πολιτική της», εξηγεί η Mary Gallagher, διευθύντρια του Κέντρου Κινεζικών μελετών του Πανεπιστημίου του Michigan, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο πλευρό των διαδηλωτών το Χονγκ Κονγκ

Στο Χονγκ Κονγκ, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και στην πανεπιστημιούπολη, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους διαδηλωτές στην ηπειρωτική Κίνα.

Πολλοί συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από κινεζικές πρεσβείες σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Τόκιο, και σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ένας ειδικός υποστήριξε ότι οι τοπικές διαμαρτυρίες δεν είναι πιθανό να σταματήσουν σύντομα, καθώς οι άνθρωποι «δεν καλούνται να βγουν στους δρόμους με ελεγχόμενο τρόπο αλλά οργανώνονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στον δρόμο».

China fighting back. Down with the Communists of the CCP. pic.twitter.com/oOZNZnTIif— AmericanPatriot 🇺🇸 (@ColdWarPatriot) November 27, 2022

Τι λέει η κυβέρνηση της Κίνας

Ερωτηθείς σχετικά με τον θυμό που έχουν οι πολίτες για τα μέτρα του zero covid που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian είπε στους δημοσιογράφους: «Αυτό που λέτε δεν αντικατοπτρίζει αυτό που πραγματικά συνέβη.

«Πιστεύουμε ότι με την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και τη συνεργασία και την υποστήριξη του κινεζικού λαού, ο αγώνας μας κατά του Covid-19 θα είναι επιτυχής».

Στο εσωτερικό της Κίνας, η κυβέρνηση και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κρύβουν τις διαδηλώσεις και ό, τι συμβαίνει στην χώρα.

Οι εφημερίδες της Τρίτης δημοσίευσαν πολλά άρθρα σχετικά με το μηδενικό Covid, συμπεριλαμβανομένου ενός άρθρου στο Xinhua που παραδέχεται ότι η πανδημία «είχε κάποιο αντίκτυπο στην κοινωνική παραγωγή και τη ζωή».

Χθες Δευτέρα 28/11 ανακοινώθηκε ρεκόρ 40.347 κρουσμάτων, εκ των οποίων 3.822 παρουσίαζαν συμπτώματα.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας με 1,4 δισεκ. κατοίκους παρέμεινε αμετάβλητος, στους 5.233 νεκρούς επί συνόλου 315.248 μολύνσεων με συμπτώματα, σύμφωνα με τους αριθμούς της εθνικής επιτροπής υγείας (σ.σ. του υπουργείου Υγείας).

πηγή