Κατέφτασε η PEGA, αιχμές για το πρόγραμμα συναντήσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25

Με τα μέλη της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου PEGA, που έχει επιφορτιστεί με τη διερεύνηση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων στη χώρα μας, να βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα, το θέμα έρχεται και πάλι έντονα στο προσκήνιο, όσο κι αν η κυβέρνηση επιχείρησε να το κουκουλώσει και με τον πρωθυπουργό κρυπτόμενο.

Οι πρώτες επαφές που θα έχουν τα μέλη της επιτροπής PEGA θα είναι με τους δημοσιογράφους Νικόλα Λεοντόπουλο από τους Reporters United, Τάσο Τέλλογλου από το Inside Story, Νεκταρία Σταμούλη (Politico, ΑΠΕ) και τους  Δάφνη Παπαδοπούλου και Γιάννη Σουλιώτη («Καθημερινή»), καθώς συνέβαλαν καθοριστικά στις αποκαλύψεις με τα ρεπορτάζ τους.

Η επιτροπή είχε ζητήσει να συναντήσει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως εκείνος στέλνει στη θέση του τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων της PEGA δεν περιλαμβάνει συνάντηση και με την αξιωματική αντιπολίτευση, παρά μόνο με τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και ο ίδιος βρέθηκε στο στόχαστρο του Predator.

Με αφορμή λοιπόν την άφιξη της PEGA, η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη ζητά με επιστολή της προς τον πρόεδρο και τα μέλη της PEGA να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα συναντήσεων ο βουλευτής και επικεφαλής των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  Δημήτρης Τζανακόπουλος, προκειμένου να εκθέσει αντικειμενικά δεδομένα και να παραδώσει το πόρισμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της Εξεταστικής Επιτροπής. 

Απ’ την πλευρά του ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα τονίζει σε δήλωσή της πως «παρά τις προσπάθειες που καταβάλλαμε εξαντλώντας τις δυνατότητές μας, ο σχετικός προγραμματισμός περιορίζεται σε άτυπες συναντήσεις». Η ίδια επισημαίνει ότι «μπορεί να μην ταυτίζονται οι προθέσεις όλων αλλά το αποτέλεσμα είναι δεδομένο. Ουσιαστική διαδικασία θα ήταν μόνο η κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής PEGA με την Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις ή/και με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες προσχηματικές διαδικασίες δεν έχουν κανένα νόημα και εμείς δεν θα συμμετέχουμε σε αυτές τις ανούσιες παραστάσεις». 

Αύριο, Πέμπτη, θα γίνουν οι επαφές με βουλευτές και με μέλη της κυβέρνησης, καθώς και με τα θύματα του Predator στην Ελλάδα, δηλαδή τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Θανάση Κουκάκη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα προστέθηκε σήμερα και το δημοσίευμα του Economist για την απροθυμία των ελληνικών αρχών να συναντηθούν με την Pega, ερμηνεία που δεν θα… ικανοποιήσει καθόλου τον πρωθυπουργό και το Μαξίμου. Το περιοδικό εκτιμά ότι ενδεχόμενες ενδείξεις εμπλοκής της κυβέρνησης στις παρακολουθήσεις θα σημάνει τέλος στις πιθανότητες εκλογικής νίκης την επόμενη άνοιξη.

Με μια ανακοίνωση – καταπέλτη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «συνεχίζει να επιβεβαιώνει την ενοχή του για το σκάνδαλο των υποκλοπών». «Οι μόνοι που αρνήθηκαν ή απέφυγαν να απαντήσουν στις αλλεπάλληλες προσκλήσεις της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, που βρίσκεται στην Ελλάδα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, είναι οι κ.κ. Μητσοτάκης, Δημητριάδης, Λαβράνος και Μπίτζιος», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι είναι «οι ίδιοι που προστατεύθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία για να μην καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή. Οι ίδιοι δηλαδή που έφεραν το Predator στην Ελλάδα και συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα».

«Για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ας διαβάσουν σήμερα τον νέο διασυρμό Μητσοτάκη από τον Economist: «Η απροθυμία της κυβέρνησης για συνάντηση με τους αξιωματούχους της PEGA εντείνει τις υποψίες πως είναι μπλεγμένη στις παρακολουθήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Την πίεση προς τον πρωθυπουργό αύξησε κατακόρυφα προχθές ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προκειμένου να τον αναγκάσει να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή. «Πώς θα οδηγηθεί η χώρα σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση ενόσω όχι μόνο δεν υπάρχει διαλεύκανση της υπόθεσης των παράνομων παρακολουθήσεων, όχι μόνο επιχειρείται από εσάς η συγκάλυψή της, όχι μόνο συνεχίζει να αιωρείται η κατηγορία προς τον αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος που ενδέχεται να διαχειριστεί διερευνητική εντολή ότι είναι «εθνικά επικίνδυνος», αλλά υπάρχουν και βάσιμες ενδείξεις ότι οι παρακολουθήσεις από το εν λόγω παράνομο λογισμικό συνεχίζονται απρόσκοπτα», είναι το μείζον ερώτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό.

►Η επίσκεψη της επιτροπής PEGA θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου, στα Αγγλικά, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

πηγή