Επιστρέφει η Ρωσία στη συμφωνία για τα σιτηρά


Επανεκκινούν σήμερα οι αποστολές ουκρανικών σιτηρών, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μέσω του διαδρόμου σιτηρών της Ουκρανίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του στην Άγκυρα, είπε ότι οι ρωσικές αρχές είχαν δεσμευτεί νωρίτερα σε Τούρκους ομολόγους τους.

«Η Ουκρανία έδωσε τις απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις για τη μη χρήση του διαδρόμου ασφαλείας μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες ελήφθησαν με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Η προσωρινή αναστολή της συμφωνίας έγινε γνωστή το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά την επίθεση του Κιέβου στα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και σε πολιτικά πλοία στα ύδατα της Σεβαστούπολης, όπως ανέφερε η Μόσχα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σίτου στο Σικάγο υποχωρούν 3,6%, διαγράφοντας ορισμένα από τα προηγούμενα κέρδη αυτής της εβδομάδας μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι ανέστειλε τη συμμετοχή στη συμφωνία για τα σιτηρά το Σαββατοκύριακο.

Έτσι θα συνεχιστεί η μεταφορά των σιτηρών και άλλων δημητριακών προς της χώρες κυρίως της Αφρικής που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα επισιτισιμού.

πηγή