Μεγάλη αύξηση ζήτησης ακινήτων για Golden Visa

Εθνική κατάντια και ξεπούλημα στους ξένους μήπως;


Πρώτο στην Ευρώπη το γ’ τρίμηνο το ελληνικό πρόγραμμα – Σπεύδουν να ολοκληρώσουν συναλλαγές πριν διπλασιαστεί το ελάχιστο όριο επένδυσης

Ενώ το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa ήταν… ημιθανές το πρώτο εξάμηνο, το τρίτο τρίμηνο του έτους η ζήτηση ακινήτων από ξένους για να εξασφαλίσουν τη χρυσή βίζα έχει «απογειωθεί» και το πρόγραμμα έχει καταστεί το πιο δημοφιλές στην Ευρώπη.

Αιτία αυτής της θεαματικής μεταστροφής, που όμως δεν εγγυάται ότι η αυξημένη ζήτηση θα συνεχισθεί μεσοπρόθεσμα, ήταν η γνωστή δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο οποίος προανήγγειλε ότι το όριο για τη χορήγηση της βίζας θα διπλασιασθεί, από 250.000 σε 500.000 ευρώ, ώστε να μην εκδηλώνεται ζήτηση από ξένους για κατοικίες που ενδιαφέρουν τη μέση ελληνική οικογένεια, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το στεγαστικό πρόβλημα στη χώρα.

Αυτή η εξαγγελία ήταν αρκετή για να κινητοποιήσει τους ξένους ενδιαφερόμενους για κατοικίες στην κατηγορία μεταξύ 250.000 και 500.000 ευρώ, οι οποίοι φαίνεται ότι σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους πριν τεθεί σε ισχύ το νέο ελάχιστο όριο. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε νομοθετική ρύθμιση και στην αγορά ακινήτων υπολογίζουν ότι θα τεθεί σε ισχύ μετά το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού τμήματος της διεθνούς κτηματομεσιτικής εταιρείας Tranio, το πρόγραμμα Golden Visa της Ελλάδας είναι το πιο δημοφιλές στην Ευρώπη αυτή την περίοδο. Η Tranio πήρε την πρώτη θέση σε συναλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα χρυσής βίζας για το τρίτο τρίμηνο σε έρευνα μεσιτικών εταιρειών.

Η έρευνα έδειξε ότι η ζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa αυξήθηκε συνολικά κατά 290% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, μετά την προαναγγελία αύξησης της ελάχιστης επενδυτικής απαίτησης σε 500.000 ευρώ. Ακολουθούν σε ζήτηση τα προγράμματα Πορτογαλίας, Λετονίας, Ισπανίας και Μαυροβουνίου.

Γενικότερα, ζήτηση ακινήτων από ξένους είναι φέτος αυξημένη και εκτιμάται ότι οι επενδύσεις θα υπερβούν τα επίπεδα του 2019, όταν είχαν καταγραφεί εισροές κεφαλαίων – ρεκόρ για αγορές ακινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα ανήλθαν σε 414,4 εκατ. ευρώ, με αύξηση 67% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι εισροές ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα κατέγραψαν ετήσια αύξηση 61% στα 788 εκατ. Με αυτούς τους ρυθμούς και δεδομένου ότι το δεύτερο εξάμηνο παρατηρείται πάντα αύξηση των συναλλαγών, οι εισροές εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσουν τα 1,6 δισ. ευρώ, έναντι 1,45 δισ. το 2019.

πηγή