Η πυραυλική τουρκική απειλή και οι ελληνικές υπερβολές-Στέλιος Φενέκος

Η δοκιμαστική εκτόξευση του τουρκικού πυραύλου Tayfun προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στην Ελλάδα αν και ήταν γνωστές οι προσπάθειες της Άγκυρας στον συγκεκριμένο τομέα. Προσπάθειες που ξεκινούν από τη δεκαετία του 1980.

Όπως ορθώς επισημαίνει ο πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών και Υποναύαρχος ε.α Στέλιος Φενέκος «η Τουρκία έχει κάνει και άλλες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων στο πρόσφατο παρελθόν, με τελευταία τον Ιούλιο-Αύγουστο του φετινού χρόνου (ΑΤMAKA), εν τούτοις στην Ελλάδα δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με αυτές επειδή οι ίδιοι οι Τούρκοι δεν το πρόβαλλαν είτε επειδή ήμασταν σε καλοκαιρινή ραστώνη. Μάλιστα οι Ρώσοι τότε δήλωσαν ότι αυτοί δίνουν πυραυλική τεχνολογία στους Τούρκους (σύμφωνα με την συμφωνία για τους S-400).

Όταν όμως οι Τούρκοι πρόβαλλαν την τελευταία δοκιμή τους με τυμπανοκρουσίες, σπεύσαμε συλλήβδην να αναπαράξουμε κάθε τι που λέγεται στα Τουρκικά ΜΜΕ.

Ακόμη χειρότερα, δεν αξιολογήσαμε την δοκιμή αυτή με ρεαλισμό, αλλά ακούστηκαν υπερβολές και αφέλειες για ένα βλήμα υπό ανάπτυξη:

– Περί άμεσου μεγάλου κινδύνου και ότι πρέπει εμείς να πάρουμε βλήματα 1000 χιλιομέτρων – προσέξτε όχι να ενισχύσουμε την αεράμυνά μας αλλά να μπορούμε να προσβάλλουμε την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη – ναι την Κωνσταντινούπολη- ακούστηκε κι αυτό,

– είτε και απαξιωτικά σχόλια του στυλ: Δεν έγινε η βολή αλλά είναι ψέμα των Τούρκων ή είναι κακό το βλήμα γιατί δεν έχει ακρίβεια.

Μα ακριβώς επειδή δεν έχει ακρίβεια μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα φονικό σε αστικές περιοχές αμάχων, γιατί αλλού μπορεί να στοχεύει και αλλού να πέσει.

Η απαξίωσή του κάνει κακό στις προληπτικές ενεργειες που οφείλεις να λάβεις έγκαιρα για την αντιμετώπιση ενός φονικού-ενεξέλεγκτου όπλου.

Χωρίς ρεαλισμό και σωστή αξιολόγηση των καταστάσεων, χωρις συνεχή επανέλεγχο και επανεκτίμηση, κινδυνεύουμε να αναπαράγουμε κάθε προπαγανδιστική πληροφορία, είδηση, έκφραση και ακόμη χειρότερα να καταστεί αυτή στερεότυπο, το οποίο δύσκολα μετά ανατρέπεται».

πηγή