Αλλαγή ώρας 2023: Τι θα γίνει τελικά με την κατάργηση την άνοιξη

Η αλλαγή ώρας 2023 και τι θα γίνει μέχρι τότε. Το χρονικό του ζητήματος της κατάργησης και η νέα επίσημη δήλωση στελέχους της ελληνικής κυβέρνησης.

Πριν καλά-καλά περάσουμε στη χειμερινή ώρα για το 2022, δεν είναι λίγοι εκείνοι θέλουν να μάθουν αν την άνοιξη του 2023 θα γίνει τελικά η τελευταία αλλαγή ώρας και η χώρα θα διατηρήσει μόνιμα το θερινό ωράριο.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου, εφαρμόζεται η αλλαγή ώρας (από τη θερινή στη χειμερινή) εδώ και δεκαετίες, κάτι που φέτος θα γίνει τα χαράματα της 30ης Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή.

Την ημέρα εκείνη, όσοι διαθέτουν μη ψηφιακά ρολόγια θα πρέπει να γυρίσουν τον δείκτη μία ώρα πίσω.

Δηλαδή, από τις 04.00 το ρολόι θα δείξει ξανά 03.00, με την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου να διαρκεί… 25 ώρες! Κερδίζουμε μία ώρα ύπνου, όμως χάνουμε για τους επόμενους μήνες μία ώρα φωτός.

Η επόμενη αλλαγή ώρας το 2023: Θα είναι η τελευταία φορά;

Είτε καταργηθεί η αλλαγή ώρας, είτε όχι, το σίγουρο είναι ένα: Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου 2023 και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 26ης Μαρτίου, θα περάσουμε -όπως και να έχει- στη θερινή ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι δείκτες του ρολογιού θα γυρίσουν μία ώρα μπροστά.

Θα «κλειδώσουμε» όμως μόνιμα στη θερινή ώρα; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί πολλούς, που προτιμούν το ωράριο αυτό.

Κι όμως δεν είναι οι μόνοι, καθώς το ζήτημα κατάργησης του μέτρου αλλαγής της ώρας δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται δημόσια.

Τώρα, με την ενεργειακή κρίση να καλπάζει, η κατάργηση του μέτρου έπεσε και πάλι στο τραπέζι, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, να ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη γίνει μελέτες για το θέμα, ενώ τη στιγμή αυτή εκπονείται ακόμα μία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και εφόσον υπάρχει διαφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα ούτε την άνοιξη του 2023 πρόκειται να καταργηθεί το μέτρο, ώστε να υιοθετηθεί για πάντα η θερινή ώρα.

«Τα έχουμε συζητήσει και σκεφτεί όλα. Έχουν γίνει και μελέτες και τώρα εκπονείται ακόμη μία. Όμως, αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η αλλαγή ή μη της ώρας», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πριν από λίγες ημέρες.

Όλα αυτά φυσικά με την προϋπόθεση που η μελέτη που εκπονείται αυτήν τη στιγμή -για την οποία μίλησε ο κ. Σκρέκας- δεν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα που δίνει «πόντους» σε όσους υποστηρίζουν την κατάργηση του μέτρου.

Πώς θεσπίστηκε το μέτρο αλλαγής της ώρας

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό θεσπίστηκε με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στη δεκαετία του ’70, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Η Λευκορωσία σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα (UTC +3), για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του ρώσου (τότε) προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η πρόταση της Κομισιόν για την αλλαγή ώρας

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 12 Σεπτεμβρίου 2018 η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, ενώ παράλληλα άφησε τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους.

Η Κομισιόν προχώρησε στην πρόταση αυτή γιατί «το σύστημα των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο από τους πολίτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ανέλυσε τα διαθέσιμα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν εναρμονισμένοι ενωσιακοί κανόνες στον τομέα αυτό για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.

Την άποψη αυτή υποστηρίζουν επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και άλλοι παράγοντες (π.χ. στον τομέα των μεταφορών). Η Επιτροπή διεξήγαγε επίσης δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία ελήφθησαν περίπου 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, εκ των οποίων το 84 % ήταν υπέρ του τερματισμού των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, ενώ το 16 % υποστήριζε τη διατήρησή τους. Εκπονήθηκε έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απόφαση βρίσκεται επί του παρόντος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου η πρόταση να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία. Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, «η ΕΕ σχεδίαζε να σταματήσει την αλλαγή της ώρας το 2021, αλλά ήρθε το Brexit και η πανδημία και κάποια άλλα ζητήματα διεθνούς γραφειοκρατίας».

«Το αδιέξοδο αυτό μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν σημαντικότερα ζητήματα να ασχοληθούν. Τους τελευταίους μήνες, τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να συγκρατήσουν την εξάπλωση του κορονοϊού και να εξασφαλίσουν την επιβίωση των συστημάτων υγείας και της οικονομίας τους, με αποτέλεσμα να μην τους απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της αλλαγής της ώρας», ανέφερε το δημοσίευμα.

πηγή