Υπ. Εσωτερικών Σλοβακίας: Έλεγχοι στα σύνορα Σένγκεν η απάντηση για το μεταναστευτικό

Ο Mikulec ανακοίνωσε επίσης ότι η Σλοβακία θα στείλει 40 αστυνομικούς στα ουγγροσερβικά σύνορα, όπου υποτίθεται ότι θα ανακουφίσουν τους Ούγγρους συναδέλφους τους από την πίεση που προκαλεί η παράνομη μετανάστευση.Ο Mikulec ανακοίνωσε επίσης ότι η Σλοβακία θα στείλει 40 αστυνομικούς στα ουγγροσερβικά σύνορα, όπου υποτίθεται ότι θα ανακουφίσουν τους Ούγγρους συναδέλφους τους από την πίεση που προκαλεί η παράνομη μετανάστευση.

Euractiv Greece

Λύση στη μεταναστευτική κρίση είναι οι αυστηρότεροι έλεγχοι των συνόρων Σένγκεν και όχι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών μελών, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας Roman Mikulec.

Ο Mikulec ανακοίνωσε επίσης ότι η Σλοβακία θα στείλει 40 αστυνομικούς στα ουγγροσερβικά σύνορα, όπου υποτίθεται ότι θα ανακουφίσουν τους Ούγγρους συναδέλφους τους από την πίεση που προκαλεί η παράνομη μετανάστευση.

Οι Σλοβάκοι αστυνομικοί θα υπηρετήσουν στις μικτές μονάδες. Η αποστολή τους αναμένεται να διαρκέσει δύο μήνες. Ο Mikulec δήλωσε ότι αστυνομικοί από άλλες χώρες είναι ήδη παρόντες, αν και κατονόμασε μόνο την Αυστρία. Ο Mikulec πιστεύει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

«Ετοιμαζόμαστε να στείλουμε άλλους 20 ή 30 αστυνομικούς στη Frontex, διότι πιστεύουμε ότι η Frontex είναι η υπηρεσία που πρέπει να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν». Ο Mikulec δήλωσε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών συζήτησαν το θέμα την περασμένη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο και οι περισσότερες άλλες χώρες συμφώνησαν.

Ο επικεφαλής της σλοβακικής αστυνομίας Štefan Hamran συμφωνεί και λέει ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Σένγκεν δεν είναι καθήκον ενός μόνο κράτους μέλους, αλλά καθήκον όλων, καθώς η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης μετριάζει τους κινδύνους για την ασφάλεια όλων των χωρών της ΕΕ.

Μια τέτοια δήλωση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη σλοβακική θέση από το 2014-2015, όταν οι περισσότεροι πολιτικοί απέρριπταν σθεναρά τις ποσοστώσεις μετεγκατάστασης και επαναλάμβαναν ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι ευθύνη των συνοριακών χωρών.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Τσεχία και η Αυστρία επέβαλαν προσωρινούς ελέγχους στα σύνορά τους με τη Σλοβακία για να αποτρέψουν την είσοδο παράτυπων μεταναστών στη χώρα. Αρχικά, υποτίθεται ότι θα διαρκούσαν δέκα ημέρες. Ωστόσο, παρατάθηκαν μέχρι νεωτέρας.

πηγή

Euractiv Greece