ΕΕ-Κίνα: Η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει το Βερολίνο να μην εγκρίνει την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου (Handelsblatt)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την περασμένη άνοιξη την κυβέρνηση της Γερμανίας να μην εγκρίνει την επένδυση της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου, ώστε να μην περάσουν σε κινεζικά χέρια ευαίσθητες πληροφορίες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του λιμανιού, αποκαλύπτει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Handelsblatt, την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Κίνα, την πλαισίωση των σχέσεων συνεργασίας με το Πεκίνο και τον περιορισμό της εξάρτησής της από τον ασιατικό γίγαντα.

Ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός είναι διχασμένος σχετικά με το αν πρέπει να επιτραπεί στην κινεζική Cosco να αποκτήσει μερίδιο στο μεγάλο ευρωπαϊκό λιμάνι, δηλώνουν κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο ζητά από το Βερολίνο να μην «πολιτικοποιεί» το ζήτημα, ενώ οι αρχές του λιμανιού του Αμβούργου προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να βλάψει την οικονομία.

Ο κινεζικός κολοσσός ζήτησε πέρυσι μερίδιο 35% σε έναν από τους τρεις τερματικούς σταθμούς του μεγαλύτερου λιμανιού της Γερμανίας στην πόλη του Αμβούργου. Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία αμφιταλαντεύεται σχετικά με την έγκριση της συμφωνίας, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Handelsblatt.

Εκπρόσωπος του Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας δεν έχει συμφωνήσει ακόμη με τους αρμόδιους υπουργούς για τον δρόμο που θα ακολουθήσει.

ΕΚ

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ