Αυλαία με ηχηρές παρεμβάσεις

Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, που θα συζητηθούν δημόσια τα… απόρρητα συμπεράσματα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, σύσσωμη η αντιπολίτευση θα εξαπολύσει ομοβροντία πυρών εναντίον του Μαξίμου τόσο για τις υποκλοπές όσο και για την επιχείρηση συγκάλυψής τους.

Ο επίλογος της παρωδίας που σκηνοθέτησε το Μαξίμου προκειμένου να αποσιωπήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών παίζεται από το πρωί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, που συγκλήθηκε για να συζητήσει δημόσια τα… ιδιωτικά συμπεράσματα της κυβέρνησης από τις εργασίες της Εξεταστικής. Στην ουσία από τη σημερινή συνεδρίαση λείπει το αντικείμενο, αφού ο χαρακτήρας του «απορρήτου» που απαξίωσε την κοινοβουλευτική διερεύνηση χρησιμοποιήθηκε και για το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να μη διεξαχθεί επί του κειμένου δημόσιος διάλογος.

Υπενθυμίζεται πως το Μαξίμου, παρότι αναδιπλώθηκε από τον αρχικό (πρωτοφανή) σχεδιασμό της «κλειστής» συνεδρίασης της Ολομέλειας, κράτησε «κρυφό» το πόρισμα της πλειοψηφίας, παραχωρώντας ως μοναδικό τρόπο ενημέρωσης των βουλευτών τη δυνατότητα της απλής ανάγνωσης σε ειδικό γραφείο της Βουλής. Την ίδια στιγμή που όλα τα κόμματα δημοσιοποίησαν τις αντίστοιχες θέσεις τους με συνισταμένη την απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η σημερινή συζήτηση οργανώθηκε σε τέσσερις κύκλους, κατά την εξέλιξη των οποίων αναμένονται ηχηρές οι παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών. Στον πρώτο κύκλο θα τοποθετηθούν οι εισηγητές των κομμάτων με περιθώριο 10λεπτης τοποθέτησης, ενώ στους άλλους τρεις που θα ακολουθήσουν ο χρόνος των βουλευτών θα περιοριστεί στο 5λεπτο.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση πρόκειται να εξαπολύσει ομοβροντία πυρών εναντίον του Μαξίμου τόσο για το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε όσο και για την επιχείρηση συγκάλυψής του, υποδεικνύοντας ως «ενορχηστρωτή» τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Από την πλευρά της κυβέρνησης -που παγίως απουσιάζει από τις αντίστοιχες διαδικασίες- το βάρος της αντιπαράθεσης αναμένεται να σηκώσει εκπρόσωπος της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, επαναλαμβάνοντας προφανώς το «γαλάζιο» αφήγημα περί απολύτως νόμιμης παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με όλα τα περαιτέρω αποσιωπητικά…

Τι θα ζητήσουν οι αρχηγοί

Παρά τις εργώδεις προσπάθειες του συστήματος Μητσοτάκη να εξαφανίσει την πολύκροτη υπόθεση από το προσκήνιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων, θα επανατοποθετήσουν όλα τα αμείλικτα ερωτήματα για τον πραγματικό λόγο παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, την καταστροφή από την ΕΥΠ του αρχείου που τον αφορά την ημέρα που κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο, το κακόβουλο λογισμικό Predator, την «ένοχη σιωπή» των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, την προκλητική χειραγώγηση της εξεταστικής επιτροπής από την πλειοψηφία. Και να διαμηνύσουν κυρίως στις Βρυξέλλες, (όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός για τη σύνοδο κορυφής) ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να διαλευκανθεί πλήρως το σκάνδαλο, ώστε να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι.

πηγή