Έτοιμη να γίνει πρωθυπουργός δήλωσε η Μελόνι στον πρόεδρο της Ιταλίας

Η ηγέτης του ακροδεξιού νεοφασιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι, είπε σήμερα στον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, ότι είναι έτοιμη να γίνει πρωθυπουργός και θα μπορούσε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση αμέσως, παρά την αναταραχή στον δεξιό συνασπισμό της.

Η Μελόνι συνάντησε τον πρόεδρο μαζί με τους κύριους συμμάχους της – τον Ματέο Σαλβίνι, της ακροδεξιάς Λέγκας, και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον ιδρυτή της Φόρτσα Ιτάλια.

«Είμαστε έτοιμοι να σχηματίσουμε κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό», είπε η Μελόνι στους δημοσιογράφους μετά από μια συνάντηση, η οποία διήρκεσε μόλις 15 λεπτά.

Ο Ματαρέλα αναμένεται να την καλέσει ξανά στο γραφείο του αργότερα μέσα στην ημέρα για να της ζητήσει επίσημα να γίνει πρωθυπουργός. Ένα νέο υπουργικό συμβούλιο είναι πιθανό να ορκιστεί το Σαββατοκύριακο.

Το δεξιό μπλοκ κέρδισε μια κυρίαρχη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις γενικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, με το κόμμα της Μελόνι να λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους, φέρνοντάς την στην πρώτη θέση για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια σειρά από τρομακτικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας επικείμενης ύφεσης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας και του πολέμου στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ