Στο Καζακστάν ο Πούτιν για τη Σύνοδο Κορυφής με ηγέτες από όλη την Ασία

Ο Πούτιν έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Ερντογάν και τον εμίρη του Κατάρ.

Στο Καζακστάν ο Πούτιν για τη Σύνοδο Κορυφής με ηγέτες από όλη την Ασία

Στην πρωτεύουσα του Καζακστάν έφθασε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να συμμετάσχει σε συνόδους διαφόρων περιφερειακών οργανισμών, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση στην Αστάνα.

Ειδικότερα, ο Πούτιν θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και των Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), όπως και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτες αρκετών ακόμη κρατών, ιδίως της Ασίας.

Ο ρώσος πρόεδρος προγραμματίζει να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον κ. Ερντογάν και τον εμίρη του Κατάρ, τον Σέιχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τι θα συζητήσουν Πούτιν και Ερντογάν

Για τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες θα συναντηθούν δια ζώσης ο Ρώσος Πρόεδρος με τον Τούρκο ομόλογό του.

Παρότι είχε ανακοινωθεί η συνάντηση για την Τετάρτη, τελικά άλλαξε η ημερομηνία για να υπάρχει περισσότερος χρόνος.

Η Μόσχα ελπίζει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση στην Αστάνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, θα παρουσιάσει επίσημα προτάσεις για τις μορφές πιθανών διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης, σύμφωνα με τον βοηθό του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ.

Όπως σημείωσε, αν ο Ερντογάν προτείνει την Τουρκία ως μεσολαβήτρια χώρα, τότε θα μπορούσαν να γίνουν οι συναντήσεις στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη. Επιπλέον πάντα σύμφωνα με τον Ουσάκοφ, ο Ερντογάν μπορεί να μοιραστεί προτάσεις για τη σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας.

Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις που έχουν περάσει από χίλια κύματα από τα τέλη 16ου αιώνα, έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια μια σημαντική πρόοδο, σε πολλούς τομείς όπως η ενέργεια, η οικονομία, οι εξοπλισμοί, προκαλώντας ανησυχία στη Δύση για την εμβάθυνση αυτή.

Συγχρόνως όμως αυτή η «ανορθόδοξη» σχέση έχει εξυπηρετήσει και τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας, που βλέπουν έναν αξιόπιστο εταίρο για διαμεσολαβητή με την Ρωσία, καθώς έχουν κόψει όλους τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα.

Όπως σημείωσε Τούρκος διπλωμάτης οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι τυχαίες, καθώς είχαν συζητηθεί εκτενώς μεταξύ Άντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μοιάζει με το «κόκκινο τηλέφωνο» που συνδέει Ουάσινγκτον και Μόσχα ο Τούρκος Πρόεδρος, πρόσθεσε.

Αν και στόχος σχεδόν όλων είναι να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Δύσης περισσότερο, και λιγότερο Ρωσίας-Ουκρανίας, Ερντογάν και Πούτιν κάνουν, με την ευκαιρία αυτή, τα δικά τους σχέδια.

Έχοντας κοινά σύνορα μόνο στη Μαύρη Θάλασσα, Ρωσία και Τουρκία εμπλέκονται σε κοινούς τόπους ενδιαφέροντος. Από τον Καύκασο και την Συρία, μέχρι την Λιβύη και την Αφρική, έχουν βάλει γερές ρίζες σε όλες αυτές τις περιοχές. Αυτά, λίγο πολύ είναι γνωστά.

Όμως οι σκέψεις των δυο ηγετών προσβλέπουν σε ένα πιο λαμπρό μέλλον και με πιο ισχυρό αποτύπωμα στην παγκόσμια σκηνή.

Η Τουρκία πέρα των άλλων επιθυμεί να γίνει ενεργειακός κόμβος και παραγωγός χώρα. Σ’ αυτό το πλαίσιο γίνονται και οι επενδύσεις σε ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα.

Η Ρωσία από την άλλη έχοντας χάσει την απευθείας πρόσβαση της στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, ψάχνει άλλες οδούς για να διοχετεύσει τα ορυκτά καύσιμα της.

Έτσι ο Πούτιν πρότεινε στην Τουρκία να γίνει κόμβος φυσικού αερίου για το ρωσικό φυσικό αέριο. Η ιδέα έγινε γνωστή λίγες ώρες πριν την συνάντηση των δυο ηγετών στην Αστάνα κι έγινε δεκτή επί της αρχής από τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ.

«Η πρόταση αυτή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά. Θα πω όμως ότι είναι δυνατόν να εφαρμοστεί. Η Ρωσία έχει υλοποιήσει και στο παρελθόν επιτυχημένα έργα υποδομής», δήλωσε ο Ντονμέζ για να προσθέσει βέβαια ως καλός ανατολίτης που λατρεύει τα παζάρια ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η Τουρκία γνωρίζει πώς μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς η πρόταση αυτή είναι νέα» για την Άγκυρα.

Φυσικά θα πρέπει μεταξύ άλλων να συζητηθούν οι νομικές, εμπορικές, οικονομικές και τεχνικές πτυχές αυτού του εγχειρήματος όπως είπε ο Τούρκος Υπουργός, αλλά δεν ανησυχεί καθώς «η Τουρκία συνεργάζεται πολύ ενεργά με τη Ρωσία. Όπως γνωρίζετε, η Ρωσία έχει υλοποιήσει στο παρελθόν μεγάλα τεχνολογικά έργα στην Τουρκία. Είμαστε πολύ αξιόπιστοι εταίροι» τόνισε.

Ο Πούτιν πρότεινε τη μετατόπιση των χαμένων όγκων διαμετακόμισης από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Μαύρη Θάλασσα. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, η κύρια διαδρομή για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς την Ευρώπη θα περνάει από την Τουρκία. Για τον σκοπό αυτό, εξέφρασε την πρόταση να δημιουργηθεί στην Τουρκία ένας σημαντικός κόμβος φυσικού αερίου για την Ευρώπη, ο μεγαλύτερος, όπως τόνισε.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου όπως είναι φυσικό δημιουργεί ανακατατάξεις όχι μόνο ενεργειακές αλλά και γεωπολιτικές-γεωστρατηγικές, που θα αγγίξουν και την Ελλάδα αλλά και τη Μέση Ανατολή.

Επιπρόσθετα η ενίσχυση των σχέσεων Ρωσίας Τουρκίας, μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γιατί όχι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διακαής πόθος του Πατριαρχείου Μόσχας.

Τα σενάρια είναι πολλά και τα συμπεράσματα που θα βγουν μετά τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στην Αστάνα, θα φανούν σχετικά σύντομα, αν δεν τα μάθουμε από τον λαλίστατο Τούρκο Πρόεδρο που συνηθίζει να αναλύει τις συζητήσεις του με τους δημοσιογράφους.

Όπως πληροφορηθήκαμε από τουρκικές διπλωματικές πηγές, το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων θα αφιερωθεί για τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η πρόταση που θα καταθέσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σε τι θα αποβλέπει.

πηγή