Πώς θα «ξεφουσκώσεις» τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για μικρότερους λογαριασμούς ΔΕΗ.

Πώς θα «ξεφουσκώσεις» τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ΔΕΗ αποτελούν πλέον καθημερινό θέμα συζήτησης. Ο χειμώνας καταφθάνει και οι τρόποι μείωσης των λογαριασμών ρεύματος αλλά και τα μέτρα στήριξης τίθενται στο τραπέζι.

Ακριβώς επειδή η πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν θα μπορέσει να βάλει αντλία θερμότητας, ας δούμε τι μπορεί να γίνει ώστε οι λογαριασμοί της ΔΕΗ να «ξεφουσκώσουν». Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!

Κάθε πότε έρχονται οι λογαριασμοί ΔΕΗ;

Οι λογαριασμοί ΔΕΗ εκδίδονται ανά μήνα ή ανά δίμηνο, ανάλογα με τη πρόγραμμά μας. Έτσι, λαμβάνουμε 3 Έναντι και 3 Εκκαθαριστικούς λογαριασμούς με το δίμηνο συμβόλαιο και 9 Έναντι με 3 Εκκαθαριστικούς στο μηνιαίο συμβόλαιο.

Γιατί όμως καθυστερούν να φτάσουν στα χέρια μας; Συνήθως εξαιτίας της ταχυδρομικής υπηρεσίας, με τους καταναλωτές να χάνουν την έκπτωση συνέπειας!

Ακριβώς επειδή η ΔΕΗ δεν ευθύνεται για την καθυστέρηση παροτρύνει τους πελάτες της να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους ηλεκτρονικά.

Πώς μπορώ να δω τους λογαριασμούς της ΔΕΗ;

Πλέον, μπαίνοντας στο my.dei.gr μπορείς να πληρώσεις ηλεκτρονικά το λογαριασμό ρεύματος (e-bill) και να έχεις πρόσβαση στους λογαριασμούς του τελευταίου 12μηνου!

Κάνε το και θα λαμβάνεις εγκαίρως το λογαριασμό σου, θα ξέρεις τι χρωστάς και θα αποφεύγεις περίεργα λάθη και τις διπλοχρεώσεις.

Πώς θα μειώσω τους λογαριασμούς ρεύματος;

Τα ξεχασμένα φώτα, το πλυντήριο, το air condition, το θερμοσίφωνο αλλά και το μαγείρεμα «γονατίζουν» τους καταναλωτές με τους υπέρογκους λογαριασμούς που λαμβάνουν. Τι πρέπει να γίνει;

Μονώσεις

Αρχικά, πρέπει να μονώσουμε το σπίτι. Η διαρροή ζέστης ή κρύου αντίστοιχα, μπορεί να οδηγήσει σε 20% επιπλέον κατανάλωση. Με σωστή μόνωση θα εξοικονομήσεις ενέργεια. Μπορείς να βρεις καλές εταιρείες μονώσεων στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία για στεγανοποιήσεις και θερμομονώσεις που μάλιστα συνεργάζονται με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον».

Κλείνουμε τις συσκευές

Απ’ όσο φαίνεται η «κατάσταση αναμονής» αυξάνει το κόστος. Ο υπολογιστής, η τηλεόραση και οι συσκευές που δεν απενεργοποιούνται σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας μπορούν να μας κοστίσουν 30€ ετησίως!

Μαγειρεύουμε έξυπνα

Επιλέγουμε τα κατάλληλα μαγειρικά σκεύη για κάθε εστία και αποφεύγουμε το άσκοπο άνοιγμα του φούρνου όσο είναι σε λειτουργία. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε χύτρα και το φούρνο μικροκυμάτων για να μειώσουμε κι άλλο το χρόνο λειτουργίας της κουζίνας.

Φροντίζουμε το ψυγείο

Αν είσαι από αυτούς που ανοίγουν το ψυγείο συνέχεια, μήπως και βρουν κάτι καινούριο στα ράφια, θα πρέπει να ξέρεις πως η συνήθειά σου αυτή κοστίζει!

Επίσης, ιδανικά, το ψυγείο θα πρέπει να το τοποθετήσεις όσο πιο μακριά γίνεται από το καλοριφέρ και την κουζίνα, πηγές θερμότητες που θα αυξήσουν τη λειτουργία του.

Κλείνουμε το θερμοσίφωνο

Δεδομένου ότι το θερμοσίφωνο ευθύνεται για το 20% της κατανάλωσης ρεύματος, είναι μία ευκαιρία να αλλάξουμε συνήθειες και να κλείνουμε το θερμοσίφωνο εγκαίρως!

Αν πάλι επιλέξεις ηλιακό θερμοσίφωνο θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι λογαριασμοί ρεύματος ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αντικαθιστούμε τις ενεργοβόρες συσκευές

Η ενεργειακή κλάση των οικιακών συσκευών που χρησιμοποιούνται καθημερινά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο λογαριασμό ρεύματος. Η αντικατάσταση του κλιματιστικού, του ψυγείου, της κουζίνας και του πλυντηρίου με συσκευές καλύτερης ενεργειακής απόδοσης θα μειώσουν την κατανάλωση και κατ’ επέκταση το κόστος.

Με το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» μπορούμε να λάβουμε voucher για να προμηθευτούμε νέες, ενεργειακά αναβαθμισμένες συσκευές.

Μπορώ να μπω στο Κοινωνικό Τιμολόγιο;

Τα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο έχουν κυρίως εισοδηματικά κριτήρια και μπορείς να τα βρεις στα ειδικά τιμολόγια της ΔΕΗ.

Το σημαντικό είναι πως μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι ενεργεία δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση, διαφορετικά θα απενταχθούν από τη λίστα!

Τι είναι το Bonus εξοικονόμησης;

Το bonus εξοικονόμησης αποτελεί μία επιδότηση που θα δοθεί στους πολίτες που θα μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος. Το ύψος της επιδότησης θα εξαρτάται από την εξοικονόμηση κατανάλωσης.

πηγή