Στην Πράγα ο εμίρης του Κατάρ την παραμονή της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Το ενδιαφέρον για διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ έχει αυξηθεί στην Ευρώπη μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της σχετικής ενεργειακής κρίσης. Η χώρα της Μέσης Ανατολής είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο.

Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν την Τετάρτη (5 Οκτωβρίου). Ωστόσο, η συνάντηση με τον πρόεδρο δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο ο εμίρης έρχεται στην Πράγα. Την επομένη, η Πράγα θα φιλοξενήσει την πρώτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην οποία θα συμμετάσχουν 44 ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών.

Το ενδιαφέρον για διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ έχει αυξηθεί στην Ευρώπη μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της σχετικής ενεργειακής κρίσης. Η χώρα της Μέσης Ανατολής είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, το αγαθό που επιτρέπει στην Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Επιπλέον, το Κατάρ διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Ο εμίρης ενδιαφέρεται να επισκεφθεί την Τσεχική Δημοκρατία εδώ και αρκετό καιρό, ανέφερε η τσεχική εφημερίδα Hospodářské noviny. Η ημερομηνία της επίσκεψής του και η επακόλουθη μεγάλη σύνοδος κορυφής που διοργανώνεται στο πλαίσιο της τσεχικής προεδρίας της ΕΕ δεν είναι τυχαία.

«Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Κάστρο της Πράγας, η επίσκεψη της Αυτού Μεγαλειότητας (του Αλ Θάνι) αποτελεί ευκαιρία να συναντηθεί με πολιτικούς εκπροσώπους των χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχικής Δημοκρατίας, προκειμένου να βρεθούν κοινές λύσεις στις τρέχουσες μεγάλες κρίσεις» ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Τσέχου προέδρου Γίρι Όβτσανεκ.

Ωστόσο, δεν μπορεί να παραστεί στην ίδια τη συνάντηση, καθώς το Κατάρ δεν θεωρείται ευρωπαϊκή χώρα.

Ο Αλ Θάνι επισκέπτεται την Ευρώπη μόλις για δεύτερη φορά φέτος και θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με αξιωματούχους της ΕΕ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες θα ήθελαν να εξασφαλίσουν προμήθειες φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή, οι Καταριανοί ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ευρώπη και για πιθανά ταξίδια χωρίς βίζα στις χώρες της ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, η τσεχική κυβέρνηση ενέκρινε διακυβερνητική συμφωνία οικονομικής συνεργασίας με το Κατάρ. Σύμφωνα με τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Τζόζεφ Σίκελα, η συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του εμίρη.

πηγή:

Euractiv Greece