Ουκρανία και NordStream – Ο Μπρεζίνσκι τώρα δικαιώνεται…

Η κατεπείγουσα προσάρτηση τεσσάρων περιφερειών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, μετά από αμφιλεγόμενα “δημοψηφίσματα”, αποτελούν μια πράξη, η οποία προφανώς αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Γι’ αυτό και δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτή από την συντριπτική πλειονότητα της παγκόσμιας κοινότητας. Παρ’ όλα αυτά, η προσάρτηση ενός σημαντικού τμήματος της νοτιοανατολικής Ουκρανίας από τη Ρωσία δημιουργεί “τετελεσμένα”, όπως έγινε και με την περίπτωση της Κριμαίας, που δύσκολα μπορούν να ανατραπούν, χωρίς περεταίρω κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία με άγνωστες διαστάσεις.

Είναι προφανές ότι στην ήδη παρατεταμένη ρωσοουκρανική πολεμική αναμέτρηση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ουδεμία πιθανότητα διαπραγμάτευσης ή κατάπαυσης του πυρός,  ούτε υπάρχει ακόμα κάποια αξιόπιστη στρατηγική εξόδου από τον πόλεμο. Πολύ περισσότερο που δεν υφίσταται κανένα κίνημα ειρήνης ενάντια στον πόλεμο και η διεθνής διπλωματία μοιάζει ξανά σαν τον “υπνοβάτη” στις παραμονές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Και, κυρίως, γιατί αυτός ο άδικος κι εγκληματικός πόλεμος δεν αφορά αποκλειστικά Ουκρανούς και Ρώσους, αλλά και άλλες ισχυρές δυνάμεις που μέχρι στιγμής έχουν τεράστια οφέλη από αυτόν. Τον υποδαυλίζουν ποικιλοτρόπως, χρησιμοποιώντας ως συνήθως “αξιακά και ευγενή κριτήρια”. Αδιαφορούν για το μέχρι που μπορεί να φτάσει η αιματοχυσία σ’ έναν πόλεμο, όπου ως γνωστόν συμμετέχει και μια πυρηνική δύναμη η οποία, τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα, συγκαταλέγεται συνεχώς στο κλαμπ των μεγάλων ευρωπαϊκών ή και παγκόσμιων δυνάμεων.

Η συνεχεια εδώ