Μεγάλες υποσχέσεις Μπορίσοφ στην προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης

Εάν ο Μπορίσοφ αποτύχει, τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα στη Βουλγαρία θα έχουν μόνο δύο ακόμη προσπάθειες να συγκεντρώσουν υποστήριξη.

«Ας προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε την κατάσταση. Είμαι έτοιμος για οποιεσδήποτε παραχωρήσεις και συμβιβασμούς». Αυτό ανακοίνωσε ο ηγέτης του GERB (ΕΛΚ) και πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ κατά την πρώτη του εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Το GERB κέρδισε τις εκλογές στη Βουλγαρία με λίγο πάνω από το 25% των ψήφων, αλλά το κόμμα βρίσκεται σε πολιτική απομόνωση και μέχρι στιγμής δεν έχει καμία υποστήριξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Εάν ο Μπορίσοφ αποτύχει, τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα στη Βουλγαρία θα έχουν μόνο δύο ακόμη προσπάθειες να συγκεντρώσουν υποστήριξη. Διαφορετικά, θα διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, πιθανότατα τον Μάρτιο του 2023. Αυτές θα είναι οι πέμπτες βουλευτικές εκλογές στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

Το “Vazrazhdanel” (Αναγέννηση) είναι μια ανεπιθύμητη επιλογή για το GERB, επειδή το ριζοσπαστικό φιλορωσικό κόμμα εργάζεται για την έξοδο της Βουλγαρίας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, γεγονός που θα εγείρει πάρα πολλά ερωτήματα για τον Μπορίσοφ στις Βρυξέλλες. Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι δεν θέλει να σχηματίσει συνασπισμό με το μειονοτικό κόμμα DPS της Τουρκίας, το Vazrazhdane και το κόμμα «Βουλγαρική Άνοδος» του πρώην πρωθυπουργού Στέφαν Γιανέβ, το οποίο επίσης χαρακτηρίζεται ως φιλορωσικό από πολιτικούς αναλυτές.

Αυτό αναγκάζει τον Μπορίσοφ να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην προσέλκυση των μεταρρυθμιστικών σχηματισμών «Συνεχίζουμε την αλλαγή» και «Δημοκρατική Βουλγαρία», οι οποίοι, ωστόσο, δεν επιθυμούν να διαπραγματευτούν μαζί του. Πριν από τις εκλογές, το «Συνεχίζουμε την αλλαγή» είχε αφήσει την επιλογή να διαπραγματευτεί με το GERB, μόνο εάν ο Μπορίσοφ παραιτούνταν από την ηγεσία του κόμματος. Ο ίδιος δεν είναι ακόμη έτοιμος για αυτή την κίνηση, αλλά προτείνει να μην κατέχει επίσημες θέσεις στην εκτελεστική εξουσία και στο κοινοβούλιο.

«Σχεδόν το 80% του λαού είπε ότι θέλει κυβέρνηση», δήλωσε ο Μπορίσοφ σε έναν συμφιλιωτικό τόνο που δεν τον χαρακτηρίζει την ημέρα της εκλογικής νίκης. Προσπαθεί να προσελκύσει το «Συνεχίζουμε την αλλαγή» και τη «Δημοκρατική Βουλγαρία» με την υπόσχεση να δημιουργήσει έναν αντι-Πούτιν συνασπισμό στη χώρα. Η Βουλγαρία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που δεν στέλνουν άμεση στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ αρνήθηκε να υποστηρίξει την εισδοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η μελλοντική βουλγαρική κυβέρνηση θα μπορούσε να αναθεωρήσει αυτή την πολιτική.

Ο Μπορίσοφ απέσυρε επίσης την προσφορά να αποδεχθεί τη μεγάλης κλίμακας δικαστική μεταρρύθμιση που πρότεινε η «Δημοκρατική Βουλγαρία», καθώς και τη γενναιόδωρη κοινωνική πολιτική του «Συνεχίζουμε την αλλαγή». Ωστόσο, αυτά τα δύο φιλοευρωπαϊκά κόμματα δεν θέλουν να συνεργαστούν με τον Μπορίσοφ και τον κατηγορούν ότι πατρονάρει τη διαφθορά στη χώρα. Ο Μπορίσοφ ήταν πρωθυπουργός της Βουλγαρίας για 10 χρόνια την περίοδο 2009-2021.

Ο Μπορίσοφ κάλεσε τους ηγέτες να κάνουν πίσω, υποσχόμενος ότι δεν θέλει να είναι βουλευτής, πρωθυπουργός ή υπουργός. Είπε ότι η εκλογική νίκη του GERB αποτελεί «θρίαμβο επί του σκοταδισμού» και ηθική αποκατάσταση. «Τώρα το πιο σημαντικό πράγμα στη Βουλγαρία είναι ποιος είναι στο πλευρό της Ουκρανίας και ποιος όχι. Ας είναι αυτό το πρώτο θέμα για το οποίο δηλώνουμε ξεκάθαρα τις θέσεις μας. Τα 3/4 του πληθυσμού είναι υπέρ της συνέχισης της ευρωατλαντικής πορείας», σχολίασε ο Μπορίσοφ.

πηγή

Euractiv Greece