Α. Χαρίτσης: Η υπόθεση Μαραβέγια πρόκληση για μια κοινωνία στα όρια της επιβίωσης

Για επίρριψη ευθυνών σε τρίτους κατηγορεί τους Άδωνι Γεωργιάδη και Νίκο Παπαθανάση ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατά πάγια τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, «ο οποίος μετέθεσε την ευθύνη για τις υποκλοπές στον ανιψιό του».

Άκρως προβληματικές και ενδεικτικές της πολιτικής αναλγησίας της κυβέρνησης είναι τόσο οι απαντήσεις Γεωργιάδη και Παπαθανάση όσο και η ίδια η υπόθεση της δημόσιας χρηματοδότησης της εταιρείας της συζύγου του «γαλάζιου» βουλευτή Κωνσταντίνου Μαραβέγια. Η υπαγωγή μιας εταιρείας μετοχικού κεφαλαίου 5.000 ευρώ στον Αναπτυξιακό Νόμο για τη λήψη δημόσιας χρηματοδότησης έναντι 4,2 εκατομμυρίων ευρώ με υπογραφή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποτελούν «πρόκληση» για την ελληνική κοινωνία που «δοκιμάζεται στα όρια της επιβίωσης από την πρωτοφανή κρίση ακρίβειας», καθώς και για όσους «παλεύουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αλλά βλέπουν ότι ενώ οι ίδιοι δεν έχουν καμία πρόσβαση σε κρατική ή τραπεζική ενίσχυση τα «γαλάζια παιδιά» διεκδικούν χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων με ανύπαρκτες «επενδύσεις»», επισημαίνει ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης.

Μάλιστα, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι το εύλογο και δεδομένο σε μία δημοκρατική Πολιτεία θα ήταν να παραιτηθούν άμεσα οι υπεύθυνοι για την έγκριση της επιχορήγησης-μαμούθ, δηλαδή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης, οι οποίοι αντιθέτως έδωσαν απαντήσεις που θυμίζουν «την παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης»».

Η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση

Πρόκληση η υπόθεση Μαραβέγια – Έκθετη η Κυβέρνηση

Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικό με το σκάνδαλο της υπόθεσης Μαραβέγια θυμίζει την παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Τα πράγματα είναι τόσο ξεκάθαρα που σε μία δημοκρατική Πολιτεία το μόνο που θα περίμενε κανείς είναι η απολογία και η παραίτηση των υπευθύνων. Μια ΙΚΕ με κεφάλαιο μόλις 5.000 ευρώ έλαβε έγκριση υπαγωγής στον Αναπτυξιακό Νόμο για να λάβει δημόσια χρηματοδότηση 4.200.000 ευρώ, ενώ έλαβε και προέγκριση για τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 6,5 εκ. ευρώ! Κατά διαβολική σύμπτωση, η εταιρεία αυτή ανήκει στη σύζυγο του βουλευτή της ΝΔ κ. Μαραβέγια.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά πρόκληση απέναντι σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται στα όρια της επιβίωσης από την πρωτοφανή κρίση ακρίβειας. Πρόκληση όμως και απέναντι στους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας, σε επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που παλεύουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αλλά βλέπουν ότι ενώ οι ίδιοι δεν έχουν καμία πρόσβαση σε κρατική ή τραπεζική ενίσχυση, τα «γαλάζια παιδιά» διεκδικούν χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων με ανύπαρκτες «επενδύσεις».

Αντί να απολογηθούν, οι αρμόδιοι υπουργοί κ. Γεωργιάδης και Παπαθανάσης, επιχειρούν να επιρρίψουν σε υπηρεσιακούς παράγοντες την ευθύνη έγκρισης της επένδυσης – πρόκληση! Δεν είναι η πρώτη φορά: για το Turkaegean έφταιγαν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης, για τους ελλιπείς ελέγχους στην αγορά οι υπηρεσίες, για την εκρηκτική αύξηση τιμών οι «διεθνείς συνθήκες»! Δεν πρωτοτυπούν. Αυτή είναι άλλωστε η γραμμή άμυνας του κυρίου Μητσοτάκη, ο οποίος μετέθεσε την ευθύνη για τις υποκλοπές στον ανιψιό του.

Για την κυβέρνηση πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι.

Δεν τους πιστεύει κανείς.

Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι πολιτικά και ηθικά απολύτως έκθετοι για αυτή τη σκανδαλώδη υπόθεση.

efsyn.gr