Αντιδράσεις των πορτογαλικών συνδικάτων καθώς οι μισθολογικές αυξήσεις δεν καλύπτουν τον πληθωρισμό

«Η κυβέρνηση παρουσίασε για άλλη μια φορά μια πρόταση για αναπροσαρμογή των μισθών που υπολείπεται κατά πολύ του μέσου πληθωρισμού», τόνισε ο επικεφαλής του συνδικάτου.      

Ο συντονιστής του Κοινού Μετώπου Συνδικάτων της Πορτογαλίας, Sebastião Santana, έκρινε ανεπαρκείς τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση αυξήσεις μισθών για τη δημόσια διοίκηση, θεωρώντας ότι οι αυξήσεις υπολείπονται «κατά πολύ» του πληθωρισμού και δεν ανταποκρίνονται στα προβλήματα των εργαζομένων.

Ο Sebastião Santana μίλησε στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα με την υπουργό Mariana Vieira da Silva και την υφυπουργό Δημόσιας Διοίκησης Inês Ramires, όπου οι υπουργοί παρουσίασαν πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 52 ευρώ περίπου το 2023, η οποία θα επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2026.

«Η κυβέρνηση παρουσίασε για άλλη μια φορά μια πρόταση για αναπροσαρμογή των μισθών που υπολείπεται κατά πολύ του μέσου πληθωρισμού», τόνισε ο επικεφαλής του συνδικάτου, προσθέτοντας ότι «δεν ανταποκρίνεται άμεσα στην άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστεί η απώλεια αγοραστικής δύναμης το 2022».

Ο Sebastião Santana δήλωσε ότι για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί άλλη μια συνάντηση με την κυβέρνηση, αλλά έκρινε ότι «η πρώτη επίπτωση ήταν πολύ μακριά από τα θετικά, διότι δεν ανταποκρίνεται συγκεκριμένα στα προβλήματα των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση».

Ο επικεφαλής του Κοινού Μετώπου θεώρησε επίσης ότι «θα είναι πολύ περίπλοκο να γίνουν πολυετείς διαπραγματεύσεις» λαμβάνοντας υπόψη ότι «κάθε χρόνο η οικονομία αλλάζει» και δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει την ετήσια διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, António Costa, ο οποίος εγγυήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στο κοινοβούλιο, ότι η πρόταση δεν θα ατιμάσει το κράτος, ο Sebastião Santana σχολίασε ότι «ζητήματα τιμής και ηθικής συνήθως δεν χωρούν σε τραπέζια διαπραγματεύσεων».

«Δεν θα χαρακτηρίσουμε την πρόταση ατιμωτική για το κράτος, αλλά θα την χαρακτηρίσουμε ανεπαρκή και ότι θα οδηγήσει στην εξαθλίωση των εργαζομένων», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει στα συνδικάτα της δημόσιας διοίκησης μισθολογικές αυξήσεις μεταξύ 8% και 2%, με την εγγύηση ενός ελάχιστου ποσού γύρω στα 52 ευρώ.

Αυτός ο νέος μηχανισμός επικαιροποίησης είναι πολυετής, καθώς ισχύει μέχρι το 2026, αν και μπορεί να υπάρξουν κάποιες αναθεωρήσεις κάθε χρόνο, ανάλογα με την οικονομική και δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας, δήλωσε ο υπουργός του υπουργικού συμβουλίου στη Lusa.

Το 2022, οι περισσότεροι από τους 740.000 δημόσιους υπαλλήλους είχαν μισθολογικές αυξήσεις 0,9%, σύμφωνα με τον πληθωρισμό του 2021, αφαιρώντας τον αποπληθωρισμό.

πηγή