Ανοίγει τον δρόμο και για μειώσεις μισθών το νέο «ενεργειακό» ωράριο στα καταστήματα

Η πρόταση για μειωμένο ωράριο στα καταστήματα λόγω ενεργειακής κρίσης βάζει στο τραπέζι του Προκρούστη και τους μισθούς.

Ανοίγει τον δρόμο και για μειώσεις μισθών το νέο «ενεργειακό» ωράριο στα καταστήματα

Η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας φέρνει στο τραπέζι αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα. Η πρόταση που συζητείται είναι να λειτουργούν κατά δύο ώρες λιγότερο την ημέρα. Ωστόσο, την ίδια ώρα που η αλλαγή στο ωράριο στα μαγαζιά έρχεται σε μια προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, παράγοντες της αγοράς θέτουν ερωτήματα εάν θα συμπαρασύρει και σε ψαλίδι στους μισθούς των εργαζόμενων.

Αναφορικά με τον φόβο των μειώσεων και των περικοπών σε ρεπό και μισθούς πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης σημείωσε στο typosthes, ότι «το χειμώνα νυχτώνει στις 5-6 το απόγευμα. Οπότε αν κλείνουν τα καταστήματα στις 7 αντί στις 9 που κλείνουν τώρα, θα γλιτώσουμε κάποιες ώρες που θα έπρεπε να έχουμε ανοιχτά τα φώτα. Από τις 51 ώρες που είναι το ωράριο εμείς προτείνουμε να πέσει στις 45 ώρες. Και αντί για 11 ώρες ρεπό θα υπάρχει ρεπό 5 ώρες την εβδομάδα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση εξετάζεται από την κυβέρνηση και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα έχει επαφές με εκπροσώπους επιχειρήσεων και κλάδων της αγοράς. Σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης έχει συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, χονδρέμπορους και παραγωγούς τροφίμων.

Η συνάντηση των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ και του υπουργού Ανάπτυξης έχει ως αντικείμενο τις αυξήσεις των τιμών προϊόντων στα ράφια. Όπως έχει δηλώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης στον ΑΝΤ1, θα έχει «μια πολύ μεγάλη σύσκεψη με όλη την αγορά και με τα σούπερ μάρκετ και με τους χονδρεμπόρους και με πολλούς παραγωγούς τροφίμων.

Ο σκοπός μας είναι να δούμε τι πραγματικά είναι αύξηση που δεν μπορεί να αποφευχθεί για να έχουμε μια πραγματική εικόνα συμφωνημένη με όλη την αγορά. Ποια είναι η λογική αυξήσεων στην ενέργεια και στα καύσιμα, στις εισαγόμενες πρώτες ύλες και τι παραπάνω από αυτό θεωρείται ότι είναι υπερβολικό».

Ωστόσο, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα των αλλαγών στο ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εάν κλείνουν τα σούπερ μάρκετ δύο ώρες νωρίτερα, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να γίνει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε σημαντικό ποσοστό.

Σε επικοινωνία του iEidiseis με τον Σταύρο Καφούνη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας επιβεβαίωσε ότι το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα καταστήματα είναι υπό συζήτηση. Ωστόσο, όπως επισήμανε, το ζήτημα είναι εξαιρετικά σύνθετο, πολύπλοκο και πολύπλευρο και χρειάζεται ενδελεχής μελέτη. Ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους μισθούς των εργαζόμενους, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Το θέμα, πάντως, έχει συζητηθεί στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορία και Επιχειρηματικότητας με όλους τους συλλόγους. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εξετάζει το θέμα για ωράριο στα καταστήματα και αναμένεται μέσα στο επόμενο 10ήμερο να έχει καταλήξει σε πρόταση.

Ήδη, μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές ώρες, λόγω της ενεργειακής κρίσης, έχει προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

Συγκεκριμένα, προτείνει από τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου το ωράριο λειτουργίας να διαμορφωθεί ως εξής:

 1. Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
 2. Τρίτη: 10:00 έως 19:00
 3. Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
 4. Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
 5. Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
 6. Σάββατο: 10:00 έως 16:00

Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για δελτίο στο φυσικό αέριο

Εν τω μεταξύ, ο ΔΕΣΦΑ απέστειλε στη ΡΑΕ το τελικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης που εκπόνησε ενόψει του χειμώνα για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας με φυσικό αέριο. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται επτά ενδεχόμενα κρίσης, που ενεργοποιούν τρεις διαφορετικές «καταστάσεις Συναγερμού».

Στο κείμενο 46 σελίδων περιλαμβάνονται και οι προστατευόμενοι καταναλωτές από τις διακοπές, αλλά και οι πρώτοι στους οποίους θα κοπεί σε περίπτωση κρίσης.

Πιο αναλυτικά, στην εισήγηση για το σχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ορίζονται τρία επίπεδα συναγερμού:

 • Κατάσταση Συναγερμού 1 – Έγκαιρη προειδοποίηση: Όταν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις για γεγονός που πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού της χώρας με Φυσικό Αέριο.
 • Κατάσταση Συναγερμού 2 – Επιφυλακή: Όταν εμφανίζεται διαταραχή του εφοδιασμού ή εξαιρετικά υψηλή ζήτηση Φυσικού Αερίου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού, αλλά η αγορά είναι ακόμα ικανή να διαχειριστεί αυτήν τη διαταραχή ή ζήτηση.
 • Κατάσταση Συναγερμού 3 – Έκτακτη Ανάγκη: Περίπτωση εξαιρετικά υψηλής ζήτησης Φυσικού Αερίου, σημαντικής διαταραχής του εφοδιασμού και σε περίπτωση που τα μέτρα αγοράς δεν είναι επαρκή για την κάλυψη της εναπομένουσας ζήτησης Φυσικού Αερίου, με συνέπεια την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων που δεν στηρίζονται στην αγορά. Η κατάσταση εξελίσσεται δυσμενώς και ενδέχεται να διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία των Προστατευόμενων Καταναλωτών σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα που δεν στηρίζονται στην αγορά.

Σε ποιους θα κόβεται το φυσικό αέριο

Στην τρίτη περίπτωση (Κατάσταση Συναγερμού 3 – Έκτακτη Ανάγκη) προβλέπεται δελτίο στο αέριο με τον υποχρεωτικό περιορισμό επιλεγμένων καταναλωτών. Αυτοί είναι:

 • Μικροί ή μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές
 • Διασυνδεδεμένα Συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου (εξαγωγές)
 • Κάτοχοι άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο
 • Βιομηχανίες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για συμπαραγωγή ή κλιβάνους
 • Εμπορικοί καταναλωτές που δεν ανήκουν στους προστατευόμενους καταναλωτές

Προτού, βέβαια, εφαρμοστεί το σχέδιο περικοπών, θα υπάρχει σειρά από άλλα μέτρα, που κλιμακώνονται ανάλογα. Δηλαδή, θα ξεκινήσουν οι συστάσεις για να υπάρξει εθελοντικός περιορισμός της κατανάλωσης φυσικού αερίου και την αναζήτηση έκτακτων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι την χρήση εναλλακτικού καυσίμου (ντήζελ) από τις μονάδες φυσικού αερίου διπλού καυσίμου, την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από τις λιγνιτικές μονάδες και τα υδροηλεκτρικά, έκτακτες εισαγωγές ρεύματος, κ.α.

Ποιοι προστατεύονται από τις διακοπές φυσικού αερίου

Οι προστατευόμενοι καταναλωτές είναι οι εξής:

 • Οικιακοί πελάτες
 • Νοσοκομεία
 • Μονάδες Υγείας
 • Σχολεία
 • Αεροδρόμια
 • Κτίρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου
 • Βουλή
 • Προεδρία της Δημοκρατίας και άλλα

πηγή