Σοκ στα πρατήρια: Η τιμή του πετρελαίου κίνησης προσέγγισε την τιμή της βενζίνης

Πρατήριο της Shell την Κυριακή 2/10, που ανήκει στην εταιρεία ΕΡΜΗΣ (Motoroil).

Κερδοσκοπία και ολιγοπωλιακή αγορά οδήγησαν στα πρατήρια την τιμή του πετρελαίου κίνησης μετά την επιδότηση στα επίπεδα της απλής αμόλυβδης.

Αυτό το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε 1, 2 Οκτωβρίου οι καταναλωτές (ιδιώτες και επιχειρήσεις) είδαν μεγάλες αλλαγές τιμών στα πρατήρια. Η μεγαλύτερη αφορούσε στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, καθώς από την 1η Οκτωβρίου έπαψε να ισχύει η έκπτωση (μέσω επιδότησης) των 0,15 ευρώ που η κυβέρνηση είχε θεσπίσει. Να σημειωθεί πως η τμή του πετρελαίου κίνησης αυξανόταν σιγά – σιγά όλο τον μήνα Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα η χρηματική και ποσοστιαία διαφορά σε σύγκριση με την τιμή της βενζίνης να πέσει στο μισό σε σύγκριση με τη διαφορά τον Ιανουάριο του 2022, πριν ξεσπάσει η κρίση.

Στην πράξη τα μισά πρατήρια ανέβασαν την τιμή του πετρελαίου σε επίπεδα από 1,88 έως 1,93 ευρώ από 1,74 ευρώ προηγουμένως. Τα άλλα μισά πρατήρια κράτησαν το Σάββατο και την Κυριακή την χαμηλή τιμή του πετρελαίου κίνησης των 1,74 ευρώ, προφανώς γιατί είχαν αποθέματα σε αυτή την τιμή.

Eίχε προηγηθεί πριν το Σαββατοκύριακο η άνοδος της απλής αμόλυβδης. Την προηγούμενη εβδομάδα πολλά πρατήρια πουλούσαν την απλή αμόλυβδη από 1,88 έως 1,92 ευρώ. Από την Παρασκευή οι τιμές άλλαξαν και ανέβασαν την τιμή της αμόλυβδης 5 έως 8 λεπτά με αποτέλεσμα και η αμόλυβδη να αυξηθεί σημαντικά ,και σε αρκετά πρατήρια να προσεγγίσει και να ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Έτσι συνεχίζεται η άνοδος των τιμών των καυσίμων στην Ελλάδα επηρεάζοντας την τιμή εκατοντάδων άλλων αγαθών μέσω της αύξησης του κόστους των μεταφορών. Η άνοδος της τιμής των καυσίμων οδηγεί εκ του ασφαλούς τον δείτη τιμών καταναλωτή (πληθωρισμό) σε υψηλότερα επίπεδα αφού κάτι τέτοιο, διαψεύδοντας στην πράξη δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για δήθεν αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Αυτό συμβαίνει παρότι ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο είναι πολύ χαμηλότερος σε σύγκριση με την βενζίνη. Ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης είναι 410 ευρώ/1.000 λίτρα ενώ στη βενζίνη είναι 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.

Μέχρι το πρωί της Δευτέρας το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει ακόμα εκδόσει δελτίο τιμών για τις ημέρες Παρασκευή 30/9 και το Σαββατοκύριακο. Η μέση τιμή της αμόλυβδης στο τελευταίο δελτίο (Πέμπτη 29/9) ήταν 1,958 ευρώ και του πετρελαίου κίνησης 1,823 ευρώ.

eko

Πρατήριο της ΕΚΟ (Ελληνικά Πετρέλαια) την Κυριακή 2/10.

πηγή