Ο Ερντογάν στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Πράγα

Σύμφωνα με τον Μπαγίς, η συμμετοχή του Ερντογάν ήταν αβέβαιη μέχρι στιγμής, καθώς ο πρόεδρος ανέβαλε την απόφαση μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα ξεκινήσει την Πέμπτη στην Πράγα, επιβεβαίωσε ο Τούρκος πρέσβης στην Τσεχική Δημοκρατία Εγκεμέν Μπαγίς.

Εκτός από τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ, πρόσκληση για τη σύνοδο κορυφής έχουν λάβει και 17 τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Ουκρανία.

Ο πρέσβης μοιράστηκε τα νέα για την Τουρκία με το Lidovky την Κυριακή. Σύμφωνα με τον Μπαγίς, η συμμετοχή του Ερντογάν ήταν αβέβαιη μέχρι στιγμής, καθώς ο πρόεδρος ανέβαλε την απόφαση μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η Τουρκία έχει ήδη διαμηνύσει μέσω του πρεσβευτή της ότι θα ήθελε να αρχίσει να ενισχύει τις σχέσεις της με την ΕΕ μετά από χρόνια αδιεξόδου. Μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν και του Ερντογάν, την οποία ζήτησε η Αρμενία, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην Πράγα, δήλωσε ο Μπαγίς στον Lidovky.

Η διήμερη σύνοδος κορυφής που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της τσεχικής προεδρίας της ΕΕ αναμένεται να φέρει την πρεμιέρα ενός νέου σχήματος συνεργασίας με τρίτες χώρες, γνωστού ως Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα και επινοημένου από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Στόχος είναι να φέρει σε επαφή δημοκρατικά ευρωπαϊκά έθνη που μοιράζονται τις αξίες της ΕΕ και ενδέχεται να επιδιώξουν να ενταχθούν στην ΕΕ. Έχουν προσκληθεί, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, του Κοσσυφοπεδίου και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η σύνοδος κορυφής θα πρέπει επίσης να έχει έναν ειδικό προσκεκλημένο, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφέρει το Lidovky.cz, επικαλούμενο δύο διπλωματικές πηγές.

Στη σύνοδο κορυφής αναμένεται να υπογραφεί κοινή δήλωση ΕΕ-ΝΑΤΟ που θα ενισχύσει τη συνεργασία και την άμυνα των δύο μπλοκ απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, σύμφωνα με τον διακομιστή.

Ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Σάνι αναμένεται να παραστεί στη σύνοδο κορυφής ως άτυπος προσκεκλημένος. Έχει αποδεχθεί την πρόσκληση του προέδρου Μίλος Ζέμαν και θα δειπνήσει μαζί του.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για την προστασία των αγωγών φυσικού αερίου και των κρίσιμων υποδομών μετά τη ζημιά στον αγωγό Nord Stream 1 και 2.

πηγή

Euractiv Greece