Κλυδωνίζεται η Credit Suisse – Νέα «πηγή» ανησυχίας για τις αγορές


Ενώ οι αγορές βρίσκονται σε διαρκή αναταραχή, έχοντας ήδη καταγράψει εντός του 2022 απώλειες 36 τρισ.δολαρίων από την απομείωση της αξίας μετοχών και ομολόγων, άλλος μεγάλος συστημικός κίνδυνος «ανατέλλει» στην Ευρώπη. Η ελβετική Credit Suisse βρίσκεται σε δεινή θέση και δίνει αγώνα επιβίωσης, όμως προς το παρόν τα δυσμενή σενάρια για το μέλλον της, φαίνεται πως επικρατούν.

Το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της Credit Suisse έναντι χρεοκοπίας αυξήθηκε περίπου 15% την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2009, όταν οι μετοχές είχαν υποχωρήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό. Συγκεκριμένα τα CDS της Credit Suisse ανέβηκαν στις 247 μ.β. την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο για περισσότερα από 10 χρόνια, ενώ στην αρχή του έτους ήταν στις 57 μ.β.

O νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, ζήτησε πίστωση χρόνου, προκειμένου να εφαρμόσει το σχέδιο ανάκαμψης εντός των επόμενων τριών μηνών. Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Βloomberg, διαβεβαίωσε το προσωπικό ότι η Credit Suisse διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ πιο οδυνηρή για την ελβετική τράπεζα, η οποία θα απαιτηθεί να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές και περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε βάθος χρόνου, για να αποφύγει την κατάρρευση.

Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg, η τράπεζα θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου έως και κατά 4 δισ. ελβετικά φράγκα ακόμη και μετά την πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων για να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση, τις προσπάθειες ανάπτυξης και τυχόν έκτακτους παράγοντες.

πηγή