Βουλγαρία: Ο Μπορίσοφ κέρδισε τις εκλογές, αλλά όχι την εξουσία

Όλοι οι πολιτικοί αναλυτές της χώρας συμφωνούν ότι είναι πιο πιθανό να μην υπάρξει κυβέρνηση στη Βουλγαρία. Η οξύτατη πολιτική σύγκρουση τον τελευταίο χρόνο ήταν μεταξύ του GERB και του «Συνεχίζουμε την αλλαγή».

Το κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ κέρδισε τις πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία με 25,5% των ψήφων, αλλά ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης θα είναι πολύ δύσκολο έργο για την πολιτική ελίτ της φτωχότερης χώρας της ΕΕ.

Η δεύτερη πολιτική δύναμη είναι οι ανταγωνιστές του «Συνεχίζουμε να αλλάζουμε», που κέρδισαν 19,9%. Αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα του exit poll του κοινωνιολογικού οργανισμού «Alpha Research». Τα άλλα exit polls δίνουν παρόμοια αποτελέσματα.

Η τρίτη πολιτική δύναμη είναι το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθερίας (DPS), το οποίο εκπροσωπεί σε μεγάλο βαθμό την τουρκική μειονότητα στη χώρα. Τέταρτο πολιτικό κόμμα είναι το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα με 10,2%, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται το ριζοσπαστικό φιλορωσικό «Αναγέννηση» με 10%. Ακολουθεί ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός «Δημοκρατική Βουλγαρία» με 7,9%. Πάνω από το όριο του 4% βρίσκεται ο λαϊκιστικός σχηματισμός «Υπάρχει και τέτοιος λαός» με 4,2%.

Όλοι οι πολιτικοί αναλυτές της χώρας συμφωνούν ότι είναι πιο πιθανό να μην υπάρξει κυβέρνηση στη Βουλγαρία. Η οξύτατη πολιτική σύγκρουση τον τελευταίο χρόνο ήταν μεταξύ του GERB και του «Συνεχίζουμε την αλλαγή».

Το κόμμα του Μπορίσοφ προσωποποιεί το status quo και τη σταθερότητα, ενώ το κόμμα του Κιρίλ Πέτκοφ μιλάει για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, καταπολέμησης της διαφθοράς και μεγαλύτερων κοινωνικών δαπανών. Την άνοιξη, όταν η κυβέρνηση του Κίριλ Πετκόφ ήταν στην εξουσία, η αστυνομία συνέλαβε τον Μπορίσοφ, ο οποίος πέρασε μια νύχτα στο αστυνομικό τμήμα, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του ασκηθεί δίωξη.

Αυτό έχει κάψει τις περισσότερες γέφυρες μεταξύ των δύο κομμάτων, αν και διατηρούν μια φιλοευρωπαϊκή ατζέντα. Ωστόσο, η πιο σταθερή επιλογή για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι ένας «ευρωατλαντικός συνασπισμός» μεταξύ του GERB, του «Συνεχίζουμε την αλλαγή» και της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας».

Αυτό απαιτεί τεράστιες παραχωρήσεις από τα εμπλεκόμενα κόμματα. Οι παραχωρήσεις φαίνονται περισσότερο από αναγκαίες, καθώς η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι καταστροφικά χαμηλή, γύρω στο 35%. Αυτό σημαίνει ότι οι Βούλγαροι δεν θέλουν νέες εκλογές και προτιμούν να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Οι χτεσινές εκλογές είναι οι τέταρτες στη Βουλγαρία τους τελευταίους 18 μήνες και αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση σε περίπου 5 μήνες θα γίνουν νέες εκλογές. Οι εκλογές στη Βουλγαρία έδειξαν ότι η φιλορωσική πολιτική αφήγηση στη Βουλγαρία δεν έχει μεγάλη εκπροσώπηση στο επόμενο κοινοβούλιο.

Μόνο το 1/5 των Βούλγαρων ψηφοφόρων ψήφισε φιλορωσικά κόμματα. Ωστόσο, το ριζοσπαστικό φιλορωσικό κόμμα Αναγέννηση διπλασίασε το αποτέλεσμά του και έδωσε σαφές μήνυμα ότι οι νέες εκλογές θα οδηγήσουν σε αύξηση της ριζοσπαστικής ψήφου. Το GERB επέδειξε συνέπεια στις τελευταίες 4 κοινοβουλευτικές εκλογές, κερδίζοντας πάντα μεταξύ 22,7% και 26,1%. Μέσα σε 11 μήνες, το κόμμα του Κίριλ Πετκόφ (Συνεχίζουμε την αλλαγή) έχασε περίπου το 1/4 των ψηφοφόρων του.

Euractiv Greece