Το VMRO μπλοκάρει τα «Ανοικτά Βαλκάνια» στην Βόρεια Μακεδονία

Συμφωνίες για την ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, τη συνεργασία στον τομέα της κτηνιατρικής και της ασφάλειας των τροφίμων, καθώς και για την επικοινωνία και την ηλεκτρονική ταυτοποίηση, μπλοκαρίστηκαν στις επιτροπές της Συνέλευσης της Βόρειας Μακεδονίας υπό την ηγεσία του κόμματος της αντιπολίτευσης,

Η αντιπολίτευση της Βόρειας Μακεδονίας εμπόδισε την υιοθέτηση αρκετών νόμων στη Συνέλευση που σχετίζονται με την πρωτοβουλία «Ανοικτά Βαλκάνια», λόγω ανησυχιών για τη διαφάνεια και ερωτημάτων σχετικά με τα πραγματικά οφέλη.

Συμφωνίες για την ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, τη συνεργασία στον τομέα της κτηνιατρικής και της ασφάλειας των τροφίμων, καθώς και για την επικοινωνία και την ηλεκτρονική ταυτοποίηση, μπλοκαρίστηκαν στις επιτροπές της Συνέλευσης της Βόρειας Μακεδονίας υπό την ηγεσία του κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO DPMNE.

«Όταν λάβουμε πληροφορίες σχετικά με τον σκοπό της πρωτοβουλίας και τι φέρνει στη χώρα μας, τότε μπορούμε να καθίσουμε και να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για την υποστήριξη ή τη μη υποστήριξη», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι νόμοι θα περάσουν μόνο αφού διευκρινιστούν τα σημεία του και περιμένει από τον πρωθυπουργό, Ντιιμίταρ Κοβάτσεβιτς, να τον καλέσει σε συνάντηση για να εξηγήσει τι θέλει η Βόρεια Μακεδονία σε μια περιφερειακή ομάδα με τη Σερβία και την Αλβανία.

«Άκουσα σε μια εξήγηση ότι η πρωτοβουλία είναι για συνεργασία καλής γειτονίας, αλλά συχνά ρωτώ πώς δύο από αυτές τις τρεις χώρες που βρίσκονται στα Ανοικτά Βαλκάνια συνορεύουν», δήλωσε ο Μίτσκοσκι, επισημαίνοντας ότι η Αλβανία και η Σερβία δεν συνορεύουν μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τους ηγέτες των χωρών αυτών, η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» μεταξύ Βελιγραδίου, Τιράνων και Σκοπίων έχει ως στόχο να διευκολύνει τη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων μεταξύ των χωρών με ευκολία και οφέλη μετά την υπογραφή τριμερών συμφωνιών. Το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν, φοβούμενες ότι θα θέσουν σε κίνδυνο την πορεία τους προς την ΕΕ, ενώ το Μαυροβούνιο δεν έχει ακόμη δεσμευτεί.

Η ΕΕ ήταν μετρημένη στην αντίδρασή της, λέγοντας ότι υποστηρίζει την περιφερειακή συνεργασία, αλλά η διαδικασία του Βερολίνου παραμένει κρίσιμη.

Οι επικριτές λένε ότι η σφυρηλάτηση στενότερων συμμαχιών με τη Σερβία, όταν αρνούνται να επιβάλουν τις κυρώσεις της ΕΕ και τη Ρωσία και υπογράφουν ενεργά συμφωνίες για στενότερη συνεργασία σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική, αποτελεί αιτία ανησυχίας και κίνδυνο για την ασφάλεια στην περιοχή.

πηγή