Ρωσία κι «επισήμως» τέσσερις ουκρανικές περιοχές – Πανηγυρική ομιλία Πούτιν

Ρωσικό έδαφος Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα • Τι είπε ο Πούτιν στην ομιλία του • Αναμένεται η απάντηση Κιέβου και Δύσης• Πρώτη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι κι επισήμως, τουλάχιστον για τη Μόσχα, οι περιοχές του Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δίνει από το Κρεμλίνο έναν πανηγυρικό λόγο.

Ο Ρώσος πρόεδρος, σε μια τελετή εξπρές και μπροστά σε ένα ακροατήριο που τον καταχειροκρότησε, ανακοίνωσε την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών όπου πραγματοποιήθηκαν δημοψηφίσματα την περασμένη εβδομάδα και αποτελούν περίπου το 15% των εδαφών της Ουκρανίας.

«Πρόκειται για την ετυμηγορία των εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι δικαίωμά τους αναπόσπαστο και κατοχυρωμένο από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επικαλούμενος το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι «οι άνθρωποι έχουν κάνει τη σημαντική επιλογή τους. Ελπίζω ότι η ομοσπονδιακή συνέλευση θα στηρίξει τους νόμους για την ένταξη των τεσσάρων καινούργιων περιοχών».

Χαμόγελα και χαιρετούρες στο Κρεμλίνο. Από αριστερά προς τα δεξιά: Βλαντιμίρ Σάλντο (διοικητής της Χερσώνας), Γιεβγκένι Βαλίτσκι (διοικητής της Ζαπορίζια), Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντένις Πουσίλιν (ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ), Λεονίντ Πασέσνικ (ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ)(Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή «βασίζεται στην ιστορική ενότητα στο όνομα της οποίας νικούσαν οι γενιές των προγόνων μας. Εδώ μάχονταν οι προπαππούδες και οι παππούδες μας στη διάρκεια του μεγάλου πατριωτικού πολέμου».

Φυσικά δεν παρέλειψε να αφήσει τις απαραίτητες αιχμές προς το Κίεβο μιλώντας για «τους ήρωες της ρωσικής άνοιξης που αντιμετώπισαν το ναζιστικό πραξικόπημα στην Ουκρανία. Είναι όλοι αυτοί που θέλουν να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν και είναι θύματα απάνθρωπων, τρομοκρατικών επιθέσεων του καθεστώτος του Κιέβου». 

«Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει άμεσα τις εχθρότητες και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς είμαστε έτοιμοι και το έχουμε πει περισσότερες από μία φορές» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος για να στείλει ακόμη ένα μήνυμα λέγοντας «θέλω οι αρχές του Κιέβου και τα πραγματικά αφεντικά τους στη Δύση να με ακούσουν: Οι πολίτες του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια είναι δικοί μας πολίτες. Για πάντα».

Κλιμακώνοντας τις αιχμές του προς τη Δύση υπογράμμισε «είναι έτοιμοι να πατήσουν πάνω στα πάντα για να διατηρήσουν ένα νεοαποικιακό σύστημα που τους επιτρέπει να ληστεύουν τον κόσμο με τη δύναμη του δολαρίου και την τεχνολογική δικτατορία, να συγκεντρώνουν λύτρα από την ανθρωπότητα».

Κατάμεστη η αίθουσα του Κρεμλίνου.(Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Αρνήθηκε, παράλληλα, ότι επιδιώκει την αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης, για να επισημάνει ότι η χώρα του θα υπερασπισθεί τα νέα εδάφη με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε κι ένα απόσπασμα της ομιλίας του στο οποίο τοποθετήθηκε για τις εξελίξεις με τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου. Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για «αγγλοσαξωνικό σαμποτάζ» και αυτή είναι η πρώτη ευθεία αναφορά από την πλευρά της Μόσχας ότι οι ευθύνες για το περιστατικό βαραίνουν τη Δύση. 

«Οι κυρώσεις δεν ήταν αρκετές για τους Αγγλοσάξονες: προχώρησαν σε σαμποτάζ» δήλωσε ο Πούτιν. «Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά είναι γεγονός ότι αυτοί οργάνωσαν τις εκρήξεις στον διεθνή αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream», είπε χαρακτηριστικά.

Τελετή και συναυλία

Μετά την ομιλία του ο Πούτιν υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα, ενώ θα ακολουθήσει τελετή, ενώ αργότερα προγραμματίζεται πανηγυρική συναυλία στο κέντρο της Μόσχας. Ήδη στη ρωσική πρωτεύουσα υπάρχουν περιορισμοί και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την τροχαία. 

Οι αναλυτές

Σε μπαλκόνια διαμερισμάτων στο Λουγκάνσκ κρεμιούνται ήδη ρωσικές σημαίεςAP PHOTO

Το σχέδιο για την υπογραφή των συνθηκών προσάρτησης θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη κλιμάκωση του επτάμηνου πολέμου της Ρωσίας.

Αναλυτές αναφέρουν πως ο Βλ. Πούτιν φαίνεται να περνά ένα σημείο χωρίς επιστροφή που θα παρατείνει τον πόλεμο και θα καταστρέψει ακόμη και την τελευταία πιθανότητα διαπραγματεύσεων, υποχρεώνοντας τη Ρωσία να πολεμά διαρκώς επί ουκρανικών εδαφών.

Πέρα από τη δημιουργία μονομερώς τετελεσμένων επί του εδάφους διαφαίνεται επίσης μια προσπάθεια της Ρωσίας να παρουσιάσει στο ταραγμένο εσωτερικό της χώρας του και στους ανήσυχους περιφερειακούς συμμάχους του την εξέλιξη της εισβολής στην Ουκρανία ως άκρως νικηφόρα. 

Λίγο πριν την προσάρτηση, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως η Μόσχα θα θεωρήσει επιθέσεις κατά οποιουδήποτε τμήματος των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας ως επιθετικές ενέργειες κατά της ίδιας της Ρωσίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία θα ενσωματώσει de jure και τμήματα της Ουκρανίας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στο πλαίσιο της κίνησής της να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας.

πηγή