Ο Πούτιν κατηγορεί πρώτη φορά τους «Αγγλοσάξονες» για τους αγωγούς

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στον ΟΗΕ η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream, o Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για την ανατίναξή τους.

Το αίτημα για συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει καταθέσει η Ρωσία, την οποία πάντως εμμέσως κατηγοορούν οι Δυτικές δυνάμεις ως υπεύθυνη για τις επικίνδυνες για τη ναυσιπλοΐα και το περιβάλλον διαρροές. Τα σημεία όπου έγιναν οι διαρροές βρίσκονται στην ΑΟΖ της Δανίας και της Σουηδίας και η Μόσχα ισχυρίζεται ότι στις περιοχές αυτές πλήρη ευθύνη «έχουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αφότου ανακοίνωσε και επισήμως την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία, οδηγώντας σε νέα κλιμάκωση τον πόλεμο στην Ουκρανία, με το Κίεβο να κάνει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είπε κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι δεν αρκέστηκαν στις κυρώσεις, αλλά προχώρησαν και σε δολιοφθορά.

«Οι κυρώσεις δεν ήταν αρκετές για τους Αγγλοσάξονες: προχώρησαν σε σαμποτάζ. Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά είναι γεγονός ότι αυτοί οργάνωσαν τις εκρήξεις στον διεθνή αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream», είπε και τόνισε:

«Άρχισαν να καταστρέφουν την πανευρωπαϊκή ενεργειακή υποδομή. Είναι σαφές σε όλους ποιος ωφελείται από αυτό. Βέβαια, εκείνος που ωφελείται το έκανε», αφήνοντας σαφέστατη αιχμή για τις ΗΠΑ.

Των δηλώσεων Πούτιν είχαν προηγηθεί αυτές του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος υποστήριξε πως «έχουμε υλικά που δείχνουν ένα δυτικό ίχνος στην οργάνωση και την εφαρμογή αυτών των τρομοκρατικών πράξεων», χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ποια είναι αυτά.

Και επισήμανε ότι «η Δύση κάνει τα πάντα για να κρύψει τους πραγματικούς δράστες αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας».

Βέβαια, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε αποφύγει να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ναρίσκιν.

πηγή