Μπρα ντε φερ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον (σε χθεσινή εκδήλωση, μαζί με τον Φ. Τίμερμανς), επισήμανε ότι είναι δυνατό ένα ανώτατο όριο τιμής (σ.σ. πλαφόν) εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου μέσω αγωγώνEC – Audiovisual Service / Lukasz Kobus

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να σπάσει το μέτωπο των 15 κρατών-μελών που ζητούν γενικευμένο πλαφόν, ρίχνοντας «τυράκια» στη Γαλλία για την ηλεκτροπαραγωγή ● Τελικές αποφάσεις δεν αναμένονται νωρίτερα από το τέλος Οκτώβρη.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

«Οχι» στο γενικευμένο πλαφόν στο φυσικό αέριο της Ε.Ε. είπε ξανά, χθες, η Κομισιόν. Με non paper για την πρότασή της εν όψει του σημερινού έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίστηκε να επιμένει σε πλαφόν στο φυσικό αέριο μόνο από τη Ρωσία και να κάνει ένα μικρό «άνοιγμα» σε Γαλλία για το αέριο που σχετίζεται με την ηλεκτροπαραγωγή, κατά το πρότυπο της Ιβηρικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το non paper της Κομισιόν ήταν έτοιμο από την αρχή της εβδομάδας και, παρά την επιστολή των 15 κρατών-μελών, που αποτελούν μάλιστα την πλειοψηφία που απαιτείται, δεν άλλαξε καθόλου. Βασική αιτία αποτελεί η αντίρρηση της Γερμανίας, η οποία δεν επιθυμεί γενικευμένο πλαφόν, γιατί κατ’ αρχάς είναι καλυμμένη από φυσικό αέριο για τον προσεχή χειμώνα και μπορεί να πληρώσει το αέριο όσο ακριβό κι αν είναι, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Το μόνο που προστέθηκε στο τεχνικό κείμενο της Κομισιόν είναι το πλαφόν στο φυσικό αέριο της ηλεκτροπαραγωγής κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Σκοπός των ειδικών ήταν να πείσουν τη Γαλλία, η οποία έχει μεν υπογράψει την επιστολή, αλλά υποστηρίζει το μοντέλο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Κι αν η Γαλλία αποσύρει την υποστήριξή της από το γενικευμένο πλαφόν, οι υπόλοιπες χώρες δεν συγκεντρώνουν τις απαραίτητες ψήφους για να «περάσει» η πρόταση.

«Πρέπει να δράσουμε στο σημείο όπου το φυσικό αέριο εισέρχεται στην αγορά μας», σημείωσε η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, σε χθεσινές της δηλώσεις. Επισήμανε ότι γίνονται «διαπραγματεύσεις με τους αξιόπιστους προμηθευτές μας φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Αν αυτό δεν φέρει αποτελέσματα, τότε είναι δυνατό ένα ανώτατο όριο τιμής (σ.σ. πλαφόν). Η Ρωσία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος. Στην πραγματικότητα, είναι η πηγή του προβλήματος. Εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι χρειαζόμαστε ανώτατο όριο τιμής για όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, σε επίπεδο που εξακολουθεί να το καθιστά ελκυστικό για αυτούς για εξαγωγή στην Ευρώπη», τόνισε.

Η Κομισιόν επιμένει στο «όχι» της, γιατί θεωρεί ότι ενέχει πολλούς κινδύνους και ότι θα στρέψει προμηθευτές σε άλλες αγορές. Γι’ αυτό προτείνει τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου σε συνεννόηση με «αξιόπιστους προμηθευτές», όπως λέει, δηλαδή τη Νορβηγία και την Αλγερία. Λέει να πάνε όλες μαζί οι ευρωπαϊκές χώρες, κατά το πρότυπο των εμβολίων, για να «κλείσουμε ντιλ» σε χαμηλή τιμή.

Χρόνος και τιμή

Είναι εύκολο αυτό; Το δύσκολο είναι ο χρόνος που χρειάζεται. Η Κομισιόν δεν ορίζει χρονικό ορίζοντα, αλλά αναφέρεται σε «εύλογο χρονικό διάστημα». Οι εκπρόσωποι των 15 αναφέρουν ότι αυτό το μέτρο θα πάρει πολύ χρόνο και δεν ξέρουμε σε τι τιμή θα έχει φτάσει το αέριο.

Αν οι διαπραγματεύσεις δεν πάνε καλά, λέει η Επιτροπή, τότε να σκεφτούμε για πλαφόν στο φυσικό αέριο. Επίσης, προτείνει τη διαπραγμάτευση με προμηθευτές για τη μείωση και της τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και τη δημιουργία ενός δείκτη αναφοράς, κατά το πρότυπο του «χρηματιστηρίου» ενέργειας που λειτουργεί στην Ολλανδία (TTF) για τον καθορισμό της τιμής ενέργειας, με εθελοντική συμμετοχή των κρατών-μελών. Τέλος, θέλει να δοθούν εξασφαλίσεις στις εταιρείες για το χρηματιστήριο ενέργειας, αλλά και επιβολή «κόφτη» στις διακυμάνσεις των τιμών. Σήμερα, λοιπόν, θα παιχτεί ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ των 15 και της Κομισιόν. Οι 15 θα προσπαθήσουν να πιέσουν όσο γίνεται την Επιτροπή, αφού από τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί θα καθοριστεί και το σχέδιο δράσης (actionplan) που θα παρουσιάσει η Κομισιόν την προσεχή Τρίτη, δύο μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα, όπου οι ηγέτες θα δώσουν πολιτικές εντολές. Οι τελικές αποφάσεις δεν αναμένονται νωρίτερα από το τέλος Οκτώβρη, στην τακτική σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

πηγή