Συμφωνούν ότι διαφωνούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Σύννεφα στη συμμαχία της ΕΕ σχηματίζονται από τη διαφωνία των ηγετών της σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Οι σχέσεις και οι συμμαχίες στο εσωτερικό της συμμαχίας έχουν κλονιστεί για τα καλά, με τις δύο αναβολές σε Αθήνα και Αλικάνε να πιστοποιεί την αλλαγή του κλίματος.
Η πρώτη αναβολή ήταν αυτή της Ευρωμεσογειακής Συνόδου που θα γινόταν σήμερα στο Αλικάντε της Ισπανίας, με την αιτιολογία ότι ο οικοδεσπότης της, Πέδρο Σάντσεθ διεγνώσθη θετικός στον κορονοϊό. Η αλλαγή αυτή ήταν και η αφορμή να ακυρωθεί το χθεσινοβραδινό δείπνο που θα είχε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ αναφορικά με την ακύρωση του δείπνου είπε πως «η πρόεδρος της Κομισιόν θέλησε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες ενόψει όλης της δουλειάς που πρέπει να γίνει και της ρευστής φύσης των γεγονότων».
Η επίσημη δικαιολογία ήταν αυτή, το παρασκήνιο όμως είναι άλλο. Φαίνεται πως αιτία της πρόωρης αναχώρησής της από τη χώρα μας ήταν η χθεσινή διαρροή του Politico πως η φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην υιοθετήσει τελικά την πρόταση για επιβολή πλαφόν στις εισαγωγές φυσικού αερίου, την οποία είχαν καταθέσει 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό να πρωτοστατεί.
Επικράτησε τελικά η άποψη της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
Μετά τις εξελίξεις, συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Φυσικά η συζήτηση στο Συμβούλιο θα τροφοδοτήσει το επίμαχο non-paper της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «έκτακτες παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου».
Η πρόταση επί της ουσίας απορρίπτει την ιδέα 15 κρατών-μελών για το γενικό πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου, λόγω των κινδύνων που ενέχει για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Η Επιτροπή παρουσίασε αυτό το non-paper πριν από δύο ημέρες, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ (COREPER I). Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, το περιεχόμενό του προκάλεσε απογοήτευση και εκνευρισμό μεταξύ των 15.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία έχουν υποβάλει ενημερωτικό υπόμνημα στα μέλη του Συμβουλίου, απαντώντας στις «ενστάσεις» της Επιτροπής για την ιδέα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Από την άλλη, δώδεκα χώρες εξακολουθούν να προβάλλουν αντιρρήσεις, με πρώτη τη Γερμανία που θεωρεί , όπως και η Επιτροπή, ότι η ιδέα των 15 αν εφαρμοστεί θα θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες ενέργειας.