Ρωσικό ΜΜΕ μιλά για πτήσεις ελικοπτέρων των ΗΠΑ πάνω από το σημείο της διαρροής

Περιπλέκεται το μυστήριο με τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream, καθώς η Μόσχα έχει περάσει στην… αντεπίθεση και μμε της χώρας διακινούν διαφορετικά σενάρια για να αντικρούσουν τις δυτικές σπέκουλες.

Σε μια υπόθεση που παραμένει εξαιρετικά θολή και όλες οι πλευρές κρατούν μεν αποστάσεις, αλλά φροντίζουν να αφήνουν και τους απαραίτητους υπαινιγμούς, δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου Ria αναφέρει ότι έχουν καταγραφεί τον Σεπτέμβριο πτήσεις αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων πάνω από τα χωρικά ύδατα της Δανίας, στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι διαρροές στους αγωγούς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα στοιχεία προέρχονται από το FlightRadar24 και αυτά καταγράφουν ένα ελικόπτερο Sikorsky MH-60R Seahawk να βρίσκεται πάνω από την τοποθεσία των αγωγών στη Βαλτική Θάλασσα καθημερινά από την 1η έως και της 3 Σεπτέμβρη.

Στο FlightRadar24, λέει το πρακτορείο, φαίνεται ένα αγνώστου προέλευσης αεροσκάφος, αλλά ο με βάση τον κωδικό ICAO μπορεί να φανεί ότι πρόκειται για μοντέλο Sikorsky MH-60R Seahawk και ότι ανήκει στην αμερικανική αεροπορία. 

Παράλληλα, το συγκεκριμένο ελικόπτερο φέρεται να ξεκίνησε την πτήση του από το Γντάνσκ της Πολωνίας.

Το ria, εξάλλου, χαρακτηρίζει ως «περίεργο» το γεγονός ότι σχεδόν ταυτόχρονα ένα στρατιωτικό ελικόπτερο του ολλανδικού ναυτικού, τύπου NH90 πετούσε κοντά στο νησί Μπόρνχολμ.

Αμερικανικά ελικόπτερα φέρονται, ακόμη, να πέταξαν πάνω από ρωσικούς αγωγούς στις 10 και 19 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 23 και 26 Σεπτεμβρίου αμερικανικά ελικόπτερα Sikorsky MH-60R Seahawk ήταν στον αέρα για αρκετή ώρα, στο σημείο όπου καταγράφηκε η διαρροή.

Στις ρωσικές αιτιάσεις απάντησε το Πεντάγωνο, με ανώτερο αξιωματούχο να υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν «καμία απολύτως εμπλοκή» στο περιστατικό.

Γίνεται, πάντως, κατανοητό ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή, όπου θα συζητηθεί το περιστατικό αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον…

πηγή