Πιέσεις Βρυξελλών σε Σερβία να μην ενισχύσει τους δεσμούς με τη Ρωσία

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία, Κρίστοφερ Χιλ, δήλωσε στις 26 Σεπτεμβρίου ότι αναμένει από τη Σερβία να εξηγήσει τι είδους έγγραφο συνεργασίας υπέγραψε με τη Ρωσία μετά από συνομιλίες κατά τη διάρκεια της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι η Σερβία, ως κράτος που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ, δεν μπορεί να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία, επειδή η Ρωσία έχει εντείνει τις συγκρούσεις, την επιθετικότητα και τα εγκλήματα στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πέτερ Στάνο, στις Βρυξέλλες, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Στάνο δήλωσε στη BETA ότι, στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, η Ένωση προτρέπει τους Σέρβους ηγέτες να διασφαλίσουν την ισχυρότερη ευθυγράμμιση των πρωτοβουλιών της εξωτερικής πολιτικής της χώρας με εκείνες της Ένωσης και την υποστήριξη της Σερβίας στις διεθνείς αξίες και στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Σερβίας και της Ρωσίας για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, ο κ. Στάνο δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ σαφές σημάδι ότι η Σερβία επιθυμεί να «ενισχύσει τους δεσμούς και να προωθήσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κίνηση αυτή προκαλεί «σοβαρή ανησυχία».

Ο εκπρόσωπος του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ δήλωσε επίσης ότι «η ΕΕ ήταν πολύ σαφής ότι τα κράτη εταίροι της, ιδίως εκείνα που διαπραγματεύονται την είσοδό τους στην Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, δεν μπορούν να διατηρήσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία ως συνήθως, επειδή πρόκειται για ένα καθεστώς που ευθύνεται για τόσα πολλά εγκλήματα και παραπτώματα».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία, Κρίστοφερ Χιλ, δήλωσε στις 26 Σεπτεμβρίου ότι αναμένει από τη Σερβία να εξηγήσει τι είδους έγγραφο συνεργασίας υπέγραψε με τη Ρωσία μετά από συνομιλίες κατά τη διάρκεια της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο πρέσβης Χιλ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι ότι «δεν είναι απολύτως σαφές» τι περιείχε το έγγραφο, αλλά ότι «σε αυτό το σημείο, κανείς δεν πρέπει να υπογράψει τίποτα με τη Ρωσία».

Ο πρέσβης δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη Σερβία στην πορεία της προς την ΕΕ, καθώς και στις προσπάθειές της να εξαλείψει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, «με βάση τον εκβιασμό», αλλά ότι η βοήθεια θα είναι ανάλογη με το τι θα ζητήσει η Σερβία.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Εμανουέλε Τζιουφρέτ, δήλωσε στις 26 Σεπτεμβρίου στους δημοσιογράφους στο Βελιγράδι ότι η ΕΕ αναμένει από τη Σερβία «να σταθεί στο πλευρό της Ένωσης, υπερασπιζόμενη τις ευρωπαϊκές αξίες και το διεθνές δίκαιο».

«Έχοντας αποφασίσει να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία, η Σερβία στέλνει ένα μήνυμα για το αντίθετο, ανεξάρτητα από τη στάση της να μην αναγνωρίζει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διεξάγει η Ρωσία στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας», δήλωσε ο Τζιουφρέτ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας και της Ρωσίας, Νίκολα Σελάκοβιτς και Σεργκέι Λαβρόφ, υπέγραψαν στις 23 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της 77ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σχέδιο για διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών τα επόμενα δύο χρόνια. Το σερβικό υπουργείο χαρακτήρισε το έγγραφο, που υπογράφηκε στα γραφεία της ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ, ως «τεχνικής φύσης».

πηγή