Αλέξης Τσίπρας: Η ΔΕΗ θα επανακρατικοποιηθεί, αυτή τη φορά θα χάσουν τα συμφέροντα, οι πολίτες έχουν χάσει ήδη πολλά

«Η κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο «ταΐζει» τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας με την φορολογική αφαίμαξη των πολιτών από τους έμμεσους φόρους», τονίζει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο iEnergeia.gr o Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο «ταΐζει» τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας με την φορολογική αφαίμαξη των πολιτών από τους έμμεσους φόρους», επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας με νόημα: «Πρόκειται για μία συνειδητή, στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, ακριβώς επειδή δεν τολμά να προχωρήσει στις απαιτούμενες κινήσεις που θα μειώσουν πραγματικά το κόστος της ενέργειας, αλλά έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του καρτέλ».

Με αποκλειστική του συνέντευξη στο iEnergeia.gr, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει «τρικυμία εν κρανίω» τις προτάσεις της κυβέρνησης, με τους πολίτες –όπως λέει- να πληρώνουν την ασυνεννοησία που επικρατεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για την «ακρίβεια Μητσοτάκη» και χαρακτηρίζει την αισχροκέρδεια που υπάρχει ως «συνειδητή επιλογή», εξειδικεύει τις προτάσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί με κυρίαρχο την επανακρατικοποίηση του 51% της ΔΕΗ, αλλά και τις ΑΠΕ και την απολιγνιτοποίηση. Η ΔΕΗ θα επανακρατικοποιηθεί, αυτή τη φορά θα χάσουν τα συμφέροντα, οι πολίτες έχουν χάσει ήδη πολλά- τονίζει.

Η ενεργειακή κρίση μαστίζει ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα την Ευρώπη. Ωστόσο εδώ και έναν χρόνο επιμένετε να κατηγορείτε την κυβέρνηση για τις επιπτώσεις της. Τελικά έφερε ο κ. Μητσοτάκης την ενεργειακή κρίση πανευρωπαϊκά;

Την ενεργειακή κρίση πανευρωπαϊκά την δημιούργησε η ραγδαία αύξηση της ζήτησης σε συνδυασμό με το περιορισμό της προσφοράς, που επέτεινε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σχεδόν καθολική εξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσικό αέριο. Ωστόσο η κρίση αυτή μεγεθύνθηκε δυσανάλογα στην Ελλάδα και οι συνέπειές της πολλαπλασιάστηκαν εξαιτίας των επιλογών και της εσκεμμένης αδράνειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση, που στην πραγματικότητα ήταν η βίαιη πρόσδεση του ενεργειακού μας μείγματος αποκλειστικά στο εισαγόμενο φυσικό αέριο. Η επιλογή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ την ώρα που ξεκινούσε η καταιγίδα. Η ανοχή στην αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας. Η ατολμία να διεκδικήσει και για την Ελλάδα την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από τη τιμή φυσικού αερίου, όπως έκαναν οι χώρες της Ιβηρικής. Η ολιγοπωλιακή και ρηχή ελληνική αγορά σε συνδυασμό με την απουσία προθεσμιακής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και η δογματική επιμονή της μη παρέμβασης του κράτους. Όλα αυτά μαζί έφεραν την Ελλάδα με ενεργειακό πληθωρισμό σχεδόν διπλάσιο από αυτόν του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος για τις επιχειρήσεις και τις τρίτες μεγαλύτερες αυξήσεις για τα νοικοκυριά. Αυτή είναι η ακρίβεια που έχει την υπογραφή Μητσοτάκη.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο iEnergeia.gr

πηγή