Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα πυρηνικά του Πούτιν, πρώην ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας

Επισήμανε ότι υπάρχει μια διάθεση στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες – να σταματήσει η βοήθεια προς την Ουκρανία προκειμένου να τερματιστεί γρήγορα ο πόλεμος, αλλά «αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα επιτύχει γρήγορα τους στόχους της».

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο Βούλγαρος πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιβάιλο Κάλφιν στο βουλγαρικό εθνικό ραδιόφωνο. Ο Κάλφιν είναι τώρα εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound).

«Κανείς που σκέφτεται λογικά δεν θα πρότεινε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αλλά βλέπουμε ότι ο πόλεμος περνάει σε μια φάση όπου ο Πούτιν δεν έχει τίποτα να χάσει και θα χρησιμοποιήσει ό,τι έχει στη διάθεσή του. Δεν ξέρω αν θα προχωρήσει σε αυτό ως έσχατο μέτρο, αλλά θα είναι πολύ κακό αν η διεθνής κοινότητα εκπλαγεί στη συνέχεια από το γεγονός ότι αυτό συνέβη. Επομένως, πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα και για μια τέτοια επιλογή», επισήμανε ο Κάλφιν.

«Δεν είμαστε μέρος της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας. Ο Πούτιν, βλέποντας ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει εύκολα την Ουκρανία, έχει ήδη πει ότι βρίσκεται σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ, με τη Δύση. Η Ρωσία έχει θέσει το ΝΑΤΟ ως έναν φανταστικό εχθρό στην Ουκρανία, κάτι που δεν ισχύει. Η διεθνής κοινότητα βοηθά την Ουκρανία να υπερασπιστεί το έδαφός της. Δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία δεν συμμετέχει στον πόλεμο», τόνισε ο Κάλφιν, εξηγώντας γιατί δεν είναι σοβαρό να μιλάμε για ουδετερότητα της Βουλγαρίας.

Επισήμανε ότι υπάρχει μια διάθεση στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες – να σταματήσει η βοήθεια προς την Ουκρανία προκειμένου να τερματιστεί γρήγορα ο πόλεμος, αλλά «αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα επιτύχει γρήγορα τους στόχους της».

«Προφανώς, οι ιδέες του Πούτιν είναι να επεκτείνει την επικράτεια της Ρωσίας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει επιλογή στην οποία αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό. Και εδώ η Βουλγαρία δεν θα πρέπει πλέον να είναι ουδέτερη. Όταν μιλάμε για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας, δεν πρέπει να αμφισβητούμε καθόλου αν η Βουλγαρία αποδέχεται αυτή την αρχή των διεθνών σχέσεων», δήλωσε ο Κάλφιν. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει χάσει ένα τεράστιο μέρος της επιρροής της στις διεθνείς σχέσεις.

«Ένα από τα προβλήματα είναι ότι η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι ο πιο έγκυρος οργανισμός που θα έπρεπε να μιλάει για τέτοια θέματα, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας. Με τη συμπεριφορά της, η Ρωσία ρευστοποιεί αυτή τη λειτουργία του Συμβουλίου για την ασφάλεια, δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει αποτελεσματικά», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν στο Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια. «Γίνονται όχι για να τα αναγνωρίσει κάποιος, αλλά για να έχει ο Ρώσος πρόεδρος μια δικαιολογία όταν αυτά τα μέρη της Ουκρανίας ανακηρυχθούν ρωσικό έδαφος», πρόσθεσε.

Ο Κάλφιν πιστεύει ότι το ρωσικό φυσικό αέριο δεν μπορεί να αντικατασταθεί πλήρως στην Ευρώπη, διότι δεν υπάρχει παγκόσμια παραγωγή που να μπορεί να αντισταθμίσει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. «Ωστόσο, η Ρωσία δεν μπορεί να ανακατευθύνει τις προμήθειές της από την Ευρώπη προς την Κίνα και την Ινδία, για παράδειγμα. Για υλικοτεχνικούς λόγους, η Ρωσία δεν μπορεί να το πουλήσει εκεί σε τέτοιες ποσότητες», πρόσθεσε.

«Η Βουλγαρία χωρίς την ΕΕ θα ήταν μια πολύ φτωχότερη και καθυστερημένη χώρα. Αν κάποιος φαντάζεται ότι η Ρωσία είναι μια εναλλακτική λύση και έχει στενούς δεσμούς μαζί της, θα πρέπει να τον απογοητεύσω – δεν υπάρχει παράδειγμα τέτοιας χώρας, εκτός αν θέλουμε να ζήσουμε όπως η Λευκορωσία», επισήμανε ο Κάλφιν.

πηγή