Τζόρτζια Μελόνι: Η αουτσάιντερ που θέλει να γίνει η «σιδηρά κυρία» της Ιταλίας


Από τα 15 στον ακροδεξιό ακτιβισμό – Στα 31 έγινε υπουργός – Αύριο στα 45 της η Μελόνι μπορεί να είναι πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Τζόρτζια Μελόνι: Η αουτσάιντερ που θέλει να γίνει η «σιδηρά κυρία» της Ιταλίας

EPA

Η Τζόρτζια Μελόνι «σφράγισε» την πορεία της στην ακροδεξιά από το 2006, όταν ήταν 30 χρονών, ως η νεότερη αντιπρόεδρος του πρώην νεοφασιστικού κόμματος «Εθνική Συμμαχία».

Ποια είναι όμως η γυναίκα που έχει τη «δύναμη του λύκου». Η 45χρονη σήμερα πολιτικός, γεννήθηκε στη Garbatella το 1977 – μια αστική συνοικία της Ρώμης – και στα 11 της, ο πατέρας της εγκατέλειψε την μητέρα της.

Έχει γαλουχηθεί με καθαρά ακροδεξιά στοιχεία, αφού αναμείχθηκε στην πολιτική σε ηλικία 15 ετών, όταν εγγράφηκε στο Fronte della Gioventù, τη νεολαία του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI), ενός κόμματος που ιδρύθηκε από τον Giorgio Almirante, πρώην υπουργό στην κυβέρνηση του δικτάτορα Μουσολίνι.

Ήταν Ιούλιος του 1992 όταν η 15χρονη μαθήτρια χτύπησε το κουδούνι στο τοπικό της παράρτημα του Μετώπου Νεολαίας του κινήματος και υπέβαλε αίτηση εγγραφής. Ιδιαίτερα αποφασιστική, δεν άργησε να κερδίσει την προσοχή της ανδροκρατούμενης παράταξης και να αναλάβει τον έναν ηγετικό ρόλο μετά τον άλλο.

Τριάντα χρόνια αργότερα, ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, με τις δημοσκοπήσεις να τη θεωρούν φαβορί.

Τζόρτζια Μελόνι, Μελόνι, Ιταλία, εκλογές στην Ιταλία

Η Ιταλία επιλέγει μια αουτσάιντερ, μετά την κατάρρευση του Μάριο Ντράγκι, σχολιάζει επίσης σε ανάλυσή του το Politico.

Εάν το κόμμα των «Αδελφών της Ιταλίας» της Μελόνι συγκεκτρώσει τις περισσότερες ψήφους την Κυριακή, ως ηγέτης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, η 45χρονη θα διαδραματίσει έναν ισχυρό ρόλο στη διαμόρφωση των απαντήσεων του μπλοκ στις μεγάλες κρίσεις της περιόδου: Ενεργειακή και οικονομική, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μετά τη Σουηδία και δεύτερη ακροδεξιά κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανέλθει στην εξουσία με την ΕΕ να παρατηρεί τις εξελίξεις και να διερωτάται τα εξής: Πώς σκέφτεται η Μελώνη; Τι διαμόρφωσε τις αξίες της;

Η απάντηση, εν μέρει, βρίσκεται ανάμεσα στους φίλους και συμμάχους της από εκείνες τις πρώτες μέρες στο Μέτωπο Νεολαίας της Ρώμης. Πολλά μέλη της τότε ομάδας είναι πλέον ανώτερα στελέχη των «Αδελφών της Ιταλίας.

meloni2

Ένα όραμα παρόμοιο με του Όρμπαν

Σύμφωνα με την ίδια τη Μελόνι, το έναυσμα που την ώθησε να ενταχθεί στο Μέτωπο Νεολαίας ήταν η δολοφονία του εισαγγελέα κατά της μαφίας, Paolo Borsellino. Αλλά αυτό που εδραίωσε τη δέσμευσή τους σύμφωνα με τους συντρόφους της – ήταν ένας ένθερμος πατριωτισμός – και μια παρόρμηση να επαναστατήσουν.

Στο βιβλίο της «Είμαι η Τζόρτζια. Οι ρίζες μου, οι ιδέες μου», η Μελόνι ισχυρίζεται ότι οι αριστεροί καθηγητές της μετέτρεψαν τις εξετάσεις του τελευταίου έτους σε ένα είδος «πολιτικής δίκης», μέχρι που τους απείλησε με νομική αγωγή.

Η ακροδεξιά πολιτικός, ως φοιτήτρια δραστηριοποιούνταν μοιράζοντας φυλλάδια σε σχολεία και αναρτώντας αφίσες στους δρόμους γύρω από την Garbatella, ενώ παράλληλα προσπαθούσε να «μετρήσει» την κοινή γνώμη, μιλώντας με τους ανθρώπους στις αγορές, κάτι που είπε ότι κάνει μέχρι και σήμερα.

Όταν η Μελόνι έγινε η νεότερη υπουργός της Ιταλίας στα 31 της, ζούσε ακόμα με τη μητέρα της, αν και πάντα εργαζόταν για να συνεισφέρει στο σπίτι. Όπως έχει δηλώσει, η εγκατάλειψη από τον πατέρα της της έχει αφήσει ένα αίσθημα ανεπάρκειαςτο οποίο την ωθεί να δουλεύει ασταμάτητα.

meloni4

Διαθέτει σκληροπυρηνικές απόψεις για ζητήματα όπως η μετανάστευση (έχει ζητήσει από το ναυτικό να επιστρέψει τους μετανάστες στην Αφρική), οι αμβλώσεις και οι γάμοι ομοφυλόφιλων.

Ο συνασπισμός των «Αδελφών της Ιταλίας» είναι ενάντια στη χορήγηση ιταλικής υπηκοότητας κατά τη γέννηση σε παιδιά που γεννήθηκαν στην Ιταλία από αλλοδαπούς γονείς και θέλει να μειώσει την πρόσβαση σε επιδόματα πρόνοιας για αλλοδαπούς.

Η Μελόνι αυτοαποκαλείται φιλοευρωπαϊκή, αλλά όπως και ο Σαλβίνι, μοιράζεται ένα όραμα για την Ευρώπη πιο εναρμονισμένο με αυτό του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές της ΕΕ δεν πρέπει να υπερισχύουν των ιταλικών.

Η Μελόνι και η… Χιονάτη

Ανησυχίες πάντως προκύπτουν, όπως είναι φυσικό και εντός της χώρας, στην ιδέα της ανάληψης εξουσίας από την ακροδεξιά πολιτικό. Μια τοιχογραφία που ζωγράφισε ο street artist, Harry Greb, στη Ρώμη, παρουσιάζει… διαφορετικά τη Μελόνι και άλλους Ιταλούς πολιτικούς.

Συγκεκριμένα, η Μελόνι αντιπροσωπεύει την κακιά μάγισσα από το παραμύθι της Χιονάτης, να κρατά ένα δελεαστικό (δηλητηριασμένο με βάση το παραμύθι) κόκκινο μήλο στη Χιονάτη, η οποία αντιπροσωπεύει την Ιταλία, φορώντας ένα φόρεμα με τα χρώματα της ιταλικής σημαίας.

Κάτω από αυτό, ως επτά νάνοι παρουσιάζονται κρυμμένοι οι βασικοί ηγέτες της κεντροαριστεράς: LettaConteRenziCalendaFratoianniBonelliDi Maio.

https://www.instagram.com/p/Ch_kM-fN8bT/embed/captioned/?cr=1&wp=1436&rd=https%3A%2F%2Fwww.ieidiseis.gr&rp=%2Fkosmos%2F164572%2Ftzortzia-meloni-i-aoutsainter-pou-thelei-na-ginei-i-sidira-kyria-tis-italias#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A1677.3000000000466%2C%22ls%22%3A909%2C%22le%22%3A1675.1999999999534%7D

Ο καλλιτέχνης, harrygreb_art, σχολίασε το εξής: «εξαρτάται από τη Χιονάτη/Ιταλία αν θα αποδεχτεί ή όχι την προσφορά, με όλα όσα ακολουθούν, ή αν θα εμπιστευτεί την άλλη πλευρά, τους κάπως φοβισμένους αριστερούς πολιτικούς/νάνους».

meloni3

Η αγέλη και ο λύκος

Ο εσωτερικός της κύκλος είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της Μελόνι ως ηγέτη. Όταν χρειάζεται να πάρει μια απόφαση, δεν το κάνει μόνη της. Πρώτα, συμβουλεύεται όσους γνωρίζουν το θέμα, είπε ο Giovanbattista Fazzolari, γερουσιαστής και ένας από τους στενότερους συμβούλους της Μελόνι. Στο βιβλίο της δε, αναφέρει τον Κίπλινγκ: «Η δύναμη του λύκου είναι η αγέλη. Η δύναμη της αγέλης είναι ο λύκος».

Για τον Fazzolari, η δύναμη της αγέλης των λύκων είναι ότι γνωρίζονται 30 χρόνια. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλοι έχουμε ανακαλύψει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του άλλου», είπε. «Σταδιακά υπήρξε μια επιλογή για το ποιος είναι κατάλληλος για ηγεσία και ποιος όχι».

Ωστόσο, η πίστη της Μελόνι στις ρίζες της κινδυνεύει να εμποδίσει το κόμμα της να μετατραπεί πλήρως σε μετριοπαθές συντηρητικό. Αρνείται να αφαιρέσει τη φλόγα – σύμβολο του φασισμού από το λογότυπο της παράταξης επειδή είναι μέρος της ιστορίας τους.

Όμως η διακυβέρνηση σε έναν συνασπισμό απαιτεί αναπόφευκτα συμβιβασμούς. Εάν κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής, η Μελόνι δεν θα αποτελεί πια αουτσάιντερ, καταλήγει το Politico.

Μπροστά στην πολιτική πραγματικότητα, μια… 15χρονη μαθήτρια θα της χτυπά τον ώμο, θα την παρατηρεί σε κάθε της κίνηση και θα είναι ο σκληρότερος κριτής της, στην προσπάθειά της να γίνει η «σιδηρά κυρία» της Ιταλίας!

Πηγές: Politico/Guardian/Al Jazeera

πηγή