Χουλιγκανική «υπεράσπιση» του απορρήτου από Κυρανάκη στην Εξεταστική

Με συμπεριφορά που παραπέμπει σε χούλιγκαν φέρεται να «υπερασπίστηκε» ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στην Εξεταστική Επιτροπή την επίκληση του Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο απόρρητο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται ακόμη και από την πλευρά της συμπολίτευσης.

Το περιστατικό συνέβη στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις κρατικές υποκλοπές όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έθετε σειρά ερωτημάτων στον νέο Διοικητή της ΕΥΠ. Οι συνεχείς και πιεστικές ερωτήσεις του κ. Τζανακόπουλου, ο οποίος υποστήριζε ότι δεν νομιμοποιούνται αξιωματούχοι να επικαλούνται απόρρητο στην Εξεταστική, φαίνεται ότι εκνεύρισαν τον κ. Κυρανάκη ο οποίος δεν κατόρθωσε να διατηρήσει την ψυχραιμία του και σηκώθηκε όρθιος διακόπτοντας τη συζήτηση. «Τι θέλεις; Φύγε από δω» απάντησε κατά πληροφορίες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Κυρανάκη ο οποίος όχι μόνο δεν απομακρύνθηκε αλλά συνέχισε να φωνάζει πάνω από το κεφάλι του ομιλητή πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα σταματούσε να θέτει ερωτήματα στον κ. Δεμίρη. «Τι μιλάς εσύ ρε Χρυσαυγίτη;» φέρεται να του αντιγύρισε επίσης ο κ. Τζανακόπουλος παραπέμποντας στο περιβόητο περιστατικό όπου ο κ. Κυρανάκης είχε υπερασπιστεί το ρατσιστικό «μπάρμπεκιου» με χοιρινά σουβλάκια που είχαν διοργανώσει ακροδεξιά στοιχεία έξω από το κέντρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στα Διαβατά.

Όπως αναφέρουν βουλευτές-μέλη της επιτροπής η συνεχιζόμενη προκλητική δραστηριότητα του κ. Κυρανάκη τελικά ανάγκασε τον Πρόεδρο της Εξεταστικής, Γιάννη Κεφαλογιάννη, να διακόψει τη συνεδρίαση αφού σε διαφορετική περίπτωση θα βρισκόταν στη δυσάρεστη θέση να διατάξει την αποβολή του μέλους της γαλάζιας ΚΟ από την αίθουσα της Εξεταστικής Επιτροπής. Η πυροσβεστική απόφαση του κ. Κεφαλογιάννη φαίνεται, όμως, ότι δεν ήταν αρκετή για να ηρεμήσει τον βουλευτή της ΝΔ ο οποίος συνέχισε να βάλλει κατά πάντων ακόμη και εκτός της αίθουσας. Τελικά η συνεδρίαση συνεχίστηκε, αυτή τη φορά σε κοινοβουλευτικά πλαίσια. 

Πάντως, η αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του κ. Κυρανάκη ενόχλησε ακόμη και συναδέλφους του από τη ΝΔ οι οποίοι πήραν στο παρασκήνιο σαφείς αποστάσεις από τέτοιες ενέργειες ιδίως σε μια τόσο σοβαρή διαδικασία. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι το κλίμα στην ΝΔ δεν είναι ιδιαίτερα θετικό για τον βουλευτή καθώς δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι υπερέβη για μία ακόμη φορά τα εσκαμμένα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια το Μέγαρο Μαξίμου είχε επιβάλει άτυπο «σιωπητήριο» για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στον κ. Κυρανάκη διότι είχε κριθεί ότι οι αναφορές του στο ρατσιστικό μπάρμπεκιου δεν συμβάδιζαν με τη δημόσια εικόνα του κόμματος. 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikonstantinou@naftemporiki.gr

πηγη