Προειδοποιήσεις Φινλανδίας σε περίπτωση εθνικοποίησης της γερμανικής Uniper

Ο λιγομίλητος υπουργός σχολίασε το θέμα εν συντομία, αφού τόσο το Bloomberg όσο και το Reuters είχαν μεταδώσει την είδηση βασιζόμενα σε ανώνυμες πηγές ότι το γερμανικό κράτος μπορεί να αυξήσει την ιδιοκτησία του στην Uniper και ότι ακόμη και η πλήρης εθνικοποίηση είναι στο τραπέζι.

Ο Φινλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διαχείρισης Ιδιοκτησίας Tytti Tuppurainen (SDP) κατέστησε σαφές το βράδυ της Τετάρτης (14 Σεπτεμβρίου) ότι η Φινλανδία δεν θα δεχθεί την εθνικοποίηση της γερμανικής ενεργειακής εταιρείας Uniper χωρίς αποζημίωση.

Ο λιγομίλητος υπουργός σχολίασε το θέμα εν συντομία, αφού τόσο το Bloomberg όσο και το Reuters είχαν μεταδώσει την είδηση βασιζόμενα σε ανώνυμες πηγές ότι το γερμανικό κράτος μπορεί να αυξήσει την ιδιοκτησία του στην Uniper και ότι ακόμη και η πλήρης εθνικοποίηση είναι στο τραπέζι. Αργότερα και η Uniper επιβεβαίωσε τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Επί του παρόντος, το γερμανικό κράτος κατέχει το 30% της Uniper σύμφωνα με το πακέτο διάσωσης που υπεγράφη τον Ιούλιο, το οποίο τώρα φαίνεται ότι ήταν μια προσωρινή πρώτη βοήθεια. Η Fortum, η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Φινλανδίας που κατέχει το 56% της γερμανικής εταιρείας, σχολίασε μόνο την τροπή των γεγονότων λέγοντας ότι οι συνομιλίες με τη θυγατρική της και τη γερμανική κυβέρνηση συνεχίζονται για την εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης.

Η φινλανδική εταιρεία αγόρασε την Uniper το 2017 με περίπου 7 δισ. ευρώ. Την Τετάρτη, η αξία της Uniper εκτιμήθηκε σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Η τράπεζα Credit Suisse, την οποία επικαλείται η Helsingin Sanomat την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, εκτίμησε ότι οι απώλειες της Uniper λόγω του ρωσικού ενεργειακού πολέμου ανήλθαν πρόσφατα σε περίπου 130 εκατ. ευρώ ημερησίως. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν χάσει το 90% της αξίας τους από την αρχή του έτους.

Το ενδιαφέρον της Fortum, και του φινλανδικού κράτους που κατέχει το 51% της εταιρείας, είναι τουλάχιστον η επιστροφή των δανείων και των εγγυήσεων ύψους 8 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Uniper στις αρχές του τρέχοντος έτους. Στη χειρότερη περίπτωση, η φερεγγυότητα της Fortum θα διακυβευόταν και η Uniper θα μπορούσε να σύρει τη φινλανδική εταιρεία ακόμη και στην άβυσσο. Η αντιπολίτευση στο φινλανδικό κοινοβούλιο ζητά απαντήσεις για το ρόλο και τις πράξεις της κυβέρνησης στην υπόθεση Fortum.

Ο Vesa Puttonen, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Aalto και ένας από τους πιο γνωστούς αναλυτές της χώρας, δήλωσε στην εφημερίδα Uusi Suomi την Πέμπτη (15 Σεπτεμβρίου): «Σε κάθε περίπτωση, η Uniper είναι συστηματικά τόσο σημαντική για τη Γερμανία που δεν μπορεί να επιτραπεί να πτωχεύσει. Εάν η Γερμανία θέλει να σώσει την εταιρεία, το κράτος πρέπει να την αποκτήσει αργά ή γρήγορα. Αυτό είναι μόνο θέμα χρόνου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν η Fortum να πάρει πίσω τα κεφάλαια που έχει επενδύσει και στη συνέχεια να αγοράσει τα κερδοφόρα τμήματα της Uniper για τον εαυτό της.

πηγή