Δεν κρύβονται ούτε με το… απόρρητο

Καταιγιστικές είναι καθημερινά οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ξηλώνοντας το αφήγημα του Μαξίμου πως «ουδέν γνώριζε».

Μάλιστα, η αλήθεια δεν κρύβεται ούτε πίσω από το απόρρητο που επικαλούνται πρώην ή νυν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιχειρώντας να κουκουλώσουν το σκάνδαλο και να δραπετεύσουν των ευθυνών τους. 

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την κυβέρνηση, η οποία, απομονωμένη πλέον, συνεχίζει ματαίως τους έωλους ισχυρισμούς και τη «λάσπη στον ανεμιστήρα», προσπαθώντας να διαφοροποιήσει την ατζέντα.

Φωτιές άναψε ο Κοντολέων

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε ο τέως διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, κατά τη δεύτερη ημέρα κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση. Αν και επιχείρησε να κρυφτεί ξανά πίσω από το απόρρητο, εντούτοις «κατάφερε» να εκθέσει τόσο τον πρώην γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, όσο και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς και να «αδειάσει» τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τι είπε ο Π. Κοντολέων στη Βουλή; Υποστήριξε ότι είχε συχνή, καθημερινή επικοινωνία με τον ανιψιό του πρωθυπουργού, Γρ. Δημητριάδη, ενημερώνοντάς τον για τα θέματα της ΕΥΠ. Επίσης ανέφερε ότι ενημέρωνε συχνά και τον υπουργό Επικρατείας, δημιουργώντας έτσι εύλογα ερωτήματα για το εάν τελικά το Μαξίμου γνώριζε για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. 

Όσο για τον πρωθυπουργό, ο Π. Κοντολέων ανέφερε ότι τον ενημέρωνε μόνο για τα σημαντικά θέματα. Μάλιστα, φέρεται να είπε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν ήξερε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αλλά ούτε καν τον ρώτησε για τους λόγους της – προκαλώντας κι εδώ εύλογες απορίες. Όσο για την αποχώρησή του από τη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ, υποστήριξε ότι ο ίδιος επέλεξε να παραιτηθεί από τη θέση του, επειδή δημιουργήθηκε πολιτικό θέμα: «αδειάζοντας» έτσι τον πρωθυπουργό που έχει υποστηρίξει ότι ήταν δική του η απόφαση.

Με βάση τα… αποκαλυπτικά μισόλογα του Κοντολέοντα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, τόνιζαν πως μπαίνει στο κάδρο και ο υπουργός Επικρατείας, υπογραμμίζοντας ότι πλέον είναι «μονόδρομος» η αποπομπή του κ. Γεραπετρίτη.

Πλαστογραφημένο έγγραφο;

Παράλληλα, σε μια σοβαρή αποκάλυψη προέβη η εφημερίδα «Καθημερινή», σύμφωνα με την οποία είναι πιθανόν ένα από τα έγγραφα της ΕΥΠ που αφορούν την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, να είναι πλαστό. Όλα αυτά, ενώ επισήμως έχει γίνει παραδοχή ότι ο φάκελος της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει καταστραφεί, πλην ενός εγγράφου.

Μάλιστα, η ΑΔΑΕ φέρεται να προτίθεται να καλέσει σε ακρόαση τον Π. Κοντολέοντα, την εισαγγελέα στην ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου και τη μέχρι πρότινος αποσπασμένη στην ΕΥΠ αστυνομικό, που φέρεται να είχε ανάμειξη στην παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Μέτωπο για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών

Μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις, τρία κόμματα της αντιπολίτευσης (ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ) ζητούν να συγκληθεί εκτάκτως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη πρόσφατα στο σχετικό αίτημα μετά την καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του. Την Πέμπτη, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προχώρησαν σε ανάλογο αίτημα, ζητώντας παράλληλα να κληθούν για ακρόαση όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβάλει οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Νωρίτερα, το ΚΚΕ ζήτησε κι αυτό τη σύγκληση της επιτροπής Θεσμών για την καταστροφή των αρχείων της ΕΥΠ, που αφορούσαν τις υποθέσεις παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, του Χρήστου Σπίρτζη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

→ Με επίκληση του απορρήτου ξεκίνησε και η κατάθεση του νυν διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη στην εξεταστική επιτροπή, που θα συνεχιστεί το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, 20 Σεπτεμβρίου.

πηγη