Από τον Κοτζιά στον Κυριάκο – Ρωσία και “εσωτερικός εχθρός”

Η τωρινή κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις, όπως και η προηγούμενη, επί υπουργίας Κοτζιά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποτέλεσμα της οργανικής αδυναμίας των ελληνικών ελίτ να λειτουργήσουν μέσα στην ασάφεια και πολυπλοκότητα του σημερινού διεθνούς συστήματος. Καταφεύγουν σε έναν απλοϊκό, φαντασιακό, διπολικό κόσμο, μέσα στον οποίον επιλέγουν την απόλυτη ταύτιση με τη Δύση και την άρνηση σχέσεων με τη Ρωσία.

Από την άλλη, θα ήταν ίσως μεγάλο λάθος να θεωρήσουμε ότι η επίθεση τότε και τώρα ενάντια στη Ρωσία στερείται πολιτικής λογικής. Όμως, οι στοχεύσεις και των δύο επιθέσεων δεν υπάγονται τόσο στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, όσο στην εσωτερική. Συγκεκριμένα, επιδιώκουν να εξουδετερώσουν τον “εσωτερικό εχθρό”. Τότε εκείνους που ήταν αντίθετοι με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τώρα, όσους προσεγγίζουν το Ουκρανικό όχι με όρους άσπρο-μαύρο (ο χασάπης Πούτιν, οι υπερασπιστές της ελευθερίας Δυτικοί), με όρους ευρύτερης γεωπολιτικής-γεωστρατηγικής.

Τότε, η Ρωσία κατηγορείτο από τον Κοτζιά για “αθέμιτες παρεμβάσεις” στο εσωτερικό της Ελλάδας, ότι δηλαδή υποδαύλιζε, προωθούσε και ενορχήστρωνε τις αντιδράσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και της αναγνώρισης των Σκοπίων ως Βόρεια Μακεδονία. Μία αναγνώριση που άνοιξε και τον δρόμο για την ένταξη του γειτονικού κράτους στο ΝΑΤΟ.

Η συνεχεια του αρθρου εδώ