«Ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει» – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους γιατρούς διαγνωστικών κέντρων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας από τα μέλη του Συντονιστικού Φορέων ΠΦΥ, κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, εκπρόσωποι διαγνωστικών και πολυιατρείων.

«Ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει» - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους γιατρούς διαγνωστικών κέντρων

    

Κάθε περιθώριο αντοχής και ανοχής εξάντλησαν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, μικρά διαγνωστικά και πολυιατρεία που βλέπουν τα τελευταία χρόνια το εισόδημά τους να συρρικνώνεται εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που στην περίπτωσή τους δεν σταμάτησαν ποτέ να ισχύουν…

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας διοργανώνουν για αύριο το πρωί τα μέλη του Συντονιστικού Φορέων ΠΦΥ, κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, εκπρόσωποι διαγνωστικών και πολυιατρείων.

«Οι δυσβάσταχτες κρατήσεις και τα κουρέματα οδηγούν στο λουκέτο κλινικοεργαστηριακούς, εργαστηριακούς ιατρούς και πολυϊατρεία της γειτονιάς, προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων… Οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ εδώ και δέκα χρόνια έχουν δημιουργήσει μία μαύρη τρύπα όπου ο ασφαλισμένος ενώ πληρώνει ακριβά την ασφάλισή του, τα χρήματα αυτά δεν καταλήγουν στους αποδέκτες των διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας που είναι οι κλινικοεργαστηριακοί και εργαστηριακοί ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία.

Αντιθέτως, για όσα αρνείται να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ, καταλογίζονται οι δαπάνες για τη διενέργεια εξετάσεων / πράξεων των ασφαλισμένων στους ιατρούς, σε δυσθεώρητα ποσά που αγγίζουν το 50%-70% των αιτούμενων αποζημιώσεων. Έτσι λοιπόν για μια εξέταση που υποχρεωνόμαστε να κάνουμε αντί του αναγραφόμενου ποσού, ο ΕΟΠΥΥ τελικά πληρώνει το 30%-40%.

Η δωρεάν Υγεία είναι λοιπόν παροχή των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ. και όχι του ΕΟΠΥΥ».

Αυτό αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Φορέων ΠΦΥ που έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους με την αναδρομική είσπραξη του clawback που πλησιάζει απειλητικά…

«Ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας ζει έναν ατέλειωτο εφιάλτη με εξαφάνιση των εισοδημάτων τους σε μία αέναη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ που εξαφανίζει όλη τη ρευστότητα των διαγνωστικών δομών, η οποία είναι άκρως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία τους. Τα ιατρεία αυτά λειτουργούν με αυξανόμενα έξοδα (κόστος ενέργειας, υγειονομικού πρωτοκόλλου, αναλώσιμου υλικού, μισθολογικής αποζημίωσης, κλπ) και άγνωστα έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ λόγω των μόνιμων «ισοπεδωτικών» περικοπών.

Αυτό μοιραία θα επιφέρει κατάρρευση των ιδιωτικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων, με μαζικές χρεοκοπίες επιστημόνων που επέλεξαν να μείνουν Ελλάδα, με απολύσεις εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που θα αυξήσει την ανεργία και εξαφάνιση του ιατρείου/εργαστηρίου της γειτονιάς». Με τις τραγικές αυτές διαπιστώσεις και τις αλλεπάλληλες προσπάθειες να πείσουν την κυβέρνηση για το δίκαιο των αιτημάτων τους να έχει πέσει στο κενό, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν έξω από το υπουργείο Υγείας αύριο Παρασκευή.

«Καλούμε τους πολίτες να αντιληφθούν τις καταστρεπτικές συνέπειες αυτής της πολιτικής για τη δημόσια υγεία και τις παροχές υγείας! Το ιατρείο και το εργαστήριο της γειτονιάς είναι καταδικασμένο σε αιφνίδιο θάνατο από ένα αόρατο χέρι. Ο ΕΟΠΥΥ δεν μας πληρώνει, μας χρεώνει! Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς αλλά να μας πληρώνει το κράτος. Κάθε εξέταση που εκτελείται να πληρώνεται όσο αναγράφει το παραπεμπτικό. Κύριε Υπουργέ της Υγείας μάς οδηγείτε στο λουκέτο. Ακούστε την φωνή απόγνωσης μας και πριν είναι αργά», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Το iEidiseis ζήτησε από την πρόεδρο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Α’ αντιπρόεδρο του ΠΙΣ, Άννα Μαστοράκου, που είναι και η ίδια εργαστηριακός ιατρός, να σχολιάσει την κατάσταση…

«Δέκα χρόνια ο κλάδος είναι όμηρος με την καταβολή ενός ετήσιου δυσβάσταχτου «χαρατσιού», με τον ΕΟΠΥΥ να έχει καταλογίσει συνολικά πάνω από 1δις από το κόστος της διάγνωσης στους ώμους των επιστημόνων της χώρας που είχαν την ατυχία να επιλέξουν να μείνουν Ελλάδα, να δημιουργήσουν ιατρεία / εργαστήρια της γειτονιάς και να στηρίξουν τους πολίτες στην πανδημία.

Το παράδοξο είναι ότι ο ασφαλισμένος πληρώνει ασφάλιστρα, τα οποία δεν αποδίδονται στο ακέραιο στους λειτουργούς της υγείας, με αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμα τα ιατρεία τους και να εγκαταλείπουν τη χώρα οι ιατροί του διαγνωστικού κλάδου. Στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν πλέον ειδικευόμενοι ακτινολόγοι, μικροβιολόγοι, πυρηνικοί ιατροί, παθολογοανατόμοι και κυτταρολόγοι.

Και στον ιδιωτικό τομέα, είναι εξαιρετικά δύσκολη η ανεύρεση εργαστηριακών ιατρών. Αντίστοιχα οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί βιώνουν ένα δυσβάσταχτο κούρεμα στις αμοιβές των ιατρών πράξεων, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, μέσω ΕΟΠΥΥ σε πολλές περιπτώσεις. Το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αντοχές του κλάδου είναι μηδαμινές για τους επιστήμονες ενώ αυτό δεν συμβαίνει στην ίδια έκταση με τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες.

Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για προκαταβολή του 70% του clawback ήρθε ως ταφόπλακα για τη ρευστότητα των ιατρείων. Ανησυχούμε για τη μαζική χρεοκοπία που επέρχεται, με απολύσεις εξειδικευμένου προσωπικού και το κενό που θα δημιουργηθεί στην κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων. Η Πολιτεία αντιθέτως δεν φαίνεται να ανησυχεί καθώς επιλέγει να αναμείνει το κλείσιμο των «μικρών» επιστημόνων και την ραγδαία επέκταση των «μεγάλων» επιχειρηματικών ομίλων».

Εν τω μεταξύ χθες το Συντονιστικό απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον πρόεδρο και το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για την οικονομική βοήθεια που προσέφερε ενόψει της οργάνωσης της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

Πρόσθεσαν δε ότι «ευελπιστούμε στη συνέχιση αυτής της αρωγής από πλευράς σας, προκειμένου να έχουμε την οικονομική δυνατότητα να συνδράμουμε με κάθε τρόπο στις ενέργειες των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών, των διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας».

Στο Συντονιστικό Φορέων ΠΦΥ συμμετέχουν η ΠΟΣΚΕ, η ΠΑΝΙΔΙ, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ και η ΠΟΣΙΠΥ.

πηγή