Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση φοιτητών στο ΑΠΘ κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Διαμαρτυρία των φοιτητών στη διοίκηση του ΑΠΘ για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση φοιτητών στο ΑΠΘ κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Συγκέντρωση φοιτητών πραγματοποιείται αυτήν την ώρα έξω από το Αριστοτελειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Οι φοιτητές κρατούν πανώ και φωνάζουν συνθήματα έξω από το κτίριο της Διοίκησης, ενώ ζητούν την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων.

Αστυνομικοί των ΜΑΤ έχουν δημιουργήσει φραγμό ακριβώς μπροστά από το κτήριο της Διοίκησης, ενώ το κλιμάκιο της πανεπιστημιακής αστυνομίας αναμένεται να φτάσει στο campus μετά τις 08.00.

Συγκέντρωση φοιτητών στο ΑΠΘ:

APTH foitites
APTH foitites

Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στο ΑΠΘ ο δεύτερος γύρος των αναγνωριστικών περιπολιών της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Στελέχη των ΟΠΠΙ, βρέθηκαν περιμετρικά του ΑΠΘ, με τη διακριτική παρουσία της Άμεσης Δράσης και της ΔΙΑΣ, προκαλώντας ένα «ακαριάιο», νέο κύμα αντιδράσεων. Φοιτητές και ομάδες αντιεξουσιαστών, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην Εγνατίας, με τις κινητοποιήσεις να αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, καθώς είναι προγραμματισμένη η καθημερινή πλέον παρουσία των Πανεπιστημιακών Αστυνομικών στο campus. Ένταση καταγράφηκε χθες και στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του φοιτητικού συλλαλητηρίου, με την Αστυνομία να απωθεί με τη χρήση χημικών τους περισσότερους από 500 συγκεντρωμένους που πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης:

Στους αστυνομικούς των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αναμένεται να μιλήσει σήμερα λίγο μετά τις 11:00, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Οι Πανεπιστημιακοί Αστυνομικοί, που πήραν λίγες ημέρες πριν φύλλα πορείας αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να εγκατασταθούν με την έναρξη της ακαδημαϊκής σεζόν στους χώρους των τεσσάρων Α.Ε.Ι. (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ), όπου καταρτίζουν τα προβλεπόμενα σχέδια ασφαλείας για την παρουσία τους. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου 10 ημέρες, μέλη του νεοσύστατου σώματος, πραγματοποίησαν τις πρώτες αναγνωριστικές περιπολίες, στο campus του ΕΚΠΑ, εν μέσω επεισοδίων και σφοδρών αντιδράσεων από τη φοιτητική κοινότητα.

Μέχρι στιγμής τόσο η εγκατάσταση του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όσο και η κατάρτιση των σχεδίων ασφαλείας στις «επίμαχες» σχολές δεν έχουν ολοκληρωθεί. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου σε δύο περιπτώσεις έχουν τοποθετηθεί τουρνικέ τα οποία περιφρουρούνται από άνδρες των ΜΑΤ, ομάδα κοκουλοφόρων έσπασε λίγες ημέρες πριν τα μηχανήματα ελεγχόμενης εισόδου κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κατά τη Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Την ίδια ώρα δύο διμοιρίες παραμένουν σε μόνιμη βάση και εντός του Πανεπιστημίου, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών για την κατασκευή της «πολύπαθης» βιβλιοθήκης. «Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει αυτό τον θεσμό όχι για να δημιουργήσει προβλήματα, αλλά για την επίλυση προβλημάτων», ανέφεραν χαρακτηριστικά λίγες ημέρες πριν πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Με βάση το εφαρμοστικό Προεδρικό Διάταγμα, ανάμεσα στις αρμοδιότητες των ΟΠΠΙ, είναι η διενέργεια πεζών και εποχούμενων περιπολιών και την άμεση επέμβαση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Αυτές οι διελεύσεις θα γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, με πεζές και εποχούμενες περιπολίες, από κτιριακές εγκαταστάσεις και χώρους των Α.Ε.Ι. προς επισήμανση ύποπτων προσώπων ή αντικειμένων, για την πρόληψη και αποτροπή οιασδήποτε αξιόποινης πράξης σε βάρος προσώπων ή υποδομών. Η συχνότητα, ο τρόπος διέλευσης, ως και το χρονικό διάστημα που πραγματοποιείται η διέλευση, προσδιορίζονται από τον επικεφαλής της Ο.Π.Π.Ι. με κριτήρια ιδίως τη φύση αυτών, τον βαθμό επικινδυνότητας, τις υπάρχουσες πληροφορίες και τις κρατούσες συνθήκες στην περιοχή. Στις αρμοδιότητες περιλαμβάνεται η διενέργεια προγραμματισμένων ή αιφνιδιαστικών ελέγχων και ερευνών επί οχημάτων, προσώπων, εγκαταστάσεων και χώρων.

πηγή