Δένδιας: Δεν μπορώ να ιχνηλατήσω τι έγινε στην συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στον Βόσπορο

(Πρακτικογράφος;Γιόκ!)

Ως καταλύτη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτιμά πως αποτελεί το τουρκολυβικό μνημόνιο ο Νίκος Δένδιας ενώ, παράλληλα, δεν μπορεί ακόμα και σήμερα να «ιχνηλατήσει» το τι συνέβη στην συνάντηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν στο Βόσπορο.

Δένδιας: Δεν μπορώ να ιχνηλατήσω τι έγινε στην συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στον Βόσπορο

 

Αυτά προκύπτουν από συνομιλία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με κοινοβουλευτικούς συντάκτες χωρίς να κρύβει την ανησυχία του εξαιτίας του γεγονότος πως συμπίπτουν οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία λέγοντας πως είναι «όχι καλό».

Ερωτώμενος σχετικά για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στον Βόσπορο ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως του είναι παντελώς αδύνατον να ιχνηλατήσει το τι συνέβη, καθώς η εικόνα που του δόθηκε την επόμενη ημέρα ήταν ότι είχε πάει εξαιρετικά. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο ίδιος προσωπικά ήταν πολύ υπέρ αυτής της συνάντησης γιατί θεωρούσε πως για να υπάρξει ένα άνοιγμα δεν θα χρειαζόταν να γίνει από κάτω προς τα πάνω.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργού Εξωτερικών οι ελληνοτουρκικές σχέσεις οξύνθηκαν με το τουρκολυβικό σύμφωνο καθώς «εγκλωβίζει» και την Ελλάδα και την Αίγυπτο ενώ οι επιλογές της Άγκυρας δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης καθώς τίθεται πλέον και θέμα νησιών και υπάρχει μια διαρκής επιδείνωση στις διμερείς σχέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι το τουρκολιβικό σύμφωνο εγκλωβίζει σε συνεχή πορεία σύγκρουσης και την Αίγυπτο γιατί υπάρχει το πρωτόκολλο ασφαλείας που επιβάλλει τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη. Κατά συνέπεια, είπε, η Τουρκία έχει επιλέξει μία στρατηγική που οδηγεί σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς.

Μιλώντας για την διεθνή υποστήριξη προς την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών θύμισε πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ως στόχο την αναλογία 7 προς 10 υπέρ της Τουρκίας. Ωστόσο συμπλήρωσε πως πλέον αυτό έχει όχι απλώς ανατραπεί υπέρ της Ελλάδας, αλλά έχει γίνει 10-0.

πηγή