Το Κοινοβούλιο αντιμετωπίζει διαμάχη για τον νεποτισμό σχετικά με διορισμένο στην κορυφή της ιεραρχίας

Το προεδρείο της συνέλευσης, το οποίο περιλαμβάνει την Metsola και τους 14 αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου, συμφώνησε επίσης να μειώσει το όριο αρχαιότητας που απαιτείται για την υποβολή αίτησης στον διευθυντικό βαθμό AD 15 της ΕΕ, επίπεδο το οποίο ο Chiocchetti είχε αποκτήσει πρόσφατα. [EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αντιμετωπίσει τις δικές του κατηγορίες για νεποτισμό μετά τον διορισμό του Alessandro Chiocchetti, επί του παρόντος επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της προέδρου του Κοινοβουλίου Roberta Metsola, ως επόμενου γενικού γραμματέα του, γεγονός που τον καθιστά τον κορυφαίο δημόσιο υπάλληλο του Κοινοβουλίου.

Ο Chiocchetti θα αναλάβει τον Ιανουάριο από τον Klaus Welle, ο οποίος συνταξιοδοτείται στο τέλος του 2022,

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο απέκτησε την κορυφαία διοικητική θέση του Κοινοβουλίου έχει προκαλέσει εντύπωση.

Πρώην στέλεχος της ιταλικής αντιπροσωπείας του ΕΛΚ, ο Chiochetti είχε την υποστήριξη της ομάδας του ΕΛΚ, της φιλελεύθερης Renew Europe και της ομάδας της Αριστεράς, στο πλαίσιο ενός περίπλοκου συμβιβασμού που διατηρεί την κορυφαία θέση στην κεντροδεξιά ομάδα με αντάλλαγμα η Αριστερά να πάρει τον ηγετικό ρόλο σε μια νεοσύστατη Γενική Διεύθυνση.

Η κεντροαριστερή ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και οι Πράσινοι αντιτάχθηκαν στον διορισμό.

Το Κοινοβούλιο εξέδωσε προκήρυξη κενής θέσης έξι γραμμών, η οποία δεν περιλάμβανε επίσημες απαιτήσεις για τη θέση, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 1η Αυγούστου, την πρώτη επίσημη ημέρα των θερινών διακοπών.

Το προεδρείο της συνέλευσης, το οποίο περιλαμβάνει την Metsola και τους 14 αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου, συμφώνησε επίσης να μειώσει το όριο αρχαιότητας που απαιτείται για την υποβολή αίτησης στον διευθυντικό βαθμό AD 15 της ΕΕ, επίπεδο το οποίο ο Chiocchetti είχε αποκτήσει πρόσφατα.

Οι επικριτές λένε ότι η συγκατάθεση του Chiocchetti θυμίζει τον νεποτισμό που είδε τον Martin Selmayr, τον πρώην επικεφαλής βοηθό του προέδρου της Επιτροπής Jean-Claude Juncker, να μπαίνει με αλεξίπτωτο στη θέση του γενικού γραμματέα της Επιτροπής.

Σε ψήφισμά τους τον Μάιο, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν να καλέσουν τον γενικό γραμματέα της «να διασφαλίσει τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη κατά τις διαδικασίες διορισμού ανώτερων στελεχών».

πηγή