Κομισιόν: Οριο 180€/MWh στο ρεύμα από ΑΠΕ

Φόρος 33% στα υπερκέρδη ηλεκτροπαραγωγής από αέριο και μείωση κατανάλωσης 10%, εν μέρει υποχρεωτική και εν μέρει εθελοντική, στην πρόταση της Επιτροπής σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» ● Χωρίς σχετικές αναφορές, ωστόσο, η σημερινή ομιλία της Φον ντερ Λάιεν στο Ευρωκοινοβούλιο ● Στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών, στις 30/9, το τελικό σχέδιο των Βρυξελλών.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Mε… μισάνοιχτα χαρτιά για το ενεργειακό αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Στην ετήσια προγραμματική της ομιλία –τη… ΔΕΘ της Κομισιόν θα μπορούσε να πει κανείς, αφού η τοποθέτηση της προέδρου αποτελεί τον οδικό χάρτη για τον επόμενο χρόνο στην Ε.Ε.– η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει μόνο κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την ενεργειακή κρίση, αλλά όχι καίριες παρεμβάσεις για αλλαγές στην αγορά ενέργειας.

Μετά την απόρριψη από τους υπουργούς Ενέργειας της πρότασης της Κομισιόν για πλαφόν μόνο στο ρωσικό πετρέλαιο, η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να επανεξετάσει το ενδεχόμενο για πλαφόν στο φυσικό αέριο συνολικά, καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως τον διαχωρισμό της τιμής του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια, όπως ζητούν πολλές χώρες. Ωστόσο, σήμερα, η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν θα αρκεστεί να αναφέρει ότι οι προτάσεις της θα είναι έτοιμες ενόψει του νέου έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας που ανακοινώθηκε χθες για τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ενας πόλεμος διαρροών βρισκόταν σε εξέλιξη χθες ενόψει της σημερινής ομιλίας. Ομως, όπως έμαθε η «Εφ.Συν.» από ασφαλείς πηγές, ο αντιπρόεδρος για το Περιβάλλον Φρανς Τίμερμανς και η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον θα αναλάβουν να διευκρινίσουν ορισμένα από τα μέτρα της Κομισιόν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να ορίσει ανώτατο όριο τιμών 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, θαλάσσια, αιολική, υδροηλεκτρική, πυρηνική).

Το όριο αυτό είναι πάνω από 50% λιγότερο από ό,τι τώρα, ως προς τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Ωστόσο, σε σύγκριση με τα πλαφόν που έχει ορίσει η ΡΑΕ στην Ελλάδα για τον μήνα Σεπτέμβριο για ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά, 85 και 112 ευρώ αντίστοιχα, είναι σημαντικά υψηλότερο.

Επίσης, από τον Δεκέμβριο, οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με φυσικό αέριο θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορά αλληλεγγύης 33% επί των κερδών που πραγματοποιούν, εφόσον ξεπερνούν κατά 20% τον μέσο όρο των κερδών των τριών τελευταίων ετών. Τα χρήματα θα πρέπει να αποζημιώνουν τους καταναλωτές για τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας.

Οι Βρυξέλλες προτείνουν επίσης τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. κατά 10%. Κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής, η Επιτροπή επιθυμεί τη μείωση της κατανάλωσης κατά 5%. Μέρος της μείωσης θα είναι υποχρεωτικό και το υπόλοιπο εθελοντικό.

Το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας της προέδρου της Κομισιόν θα είναι αισιόδοξο: ότι η ΕΕ τα κατάφερε στην πανδημία και σε άλλες κρίσεις και θα τα καταφέρει και τώρα, αν υπάρχει ενότητα και αλληλεγγύη. Στην προγραμματική της τοποθέτηση η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναμένεται να αναφερθεί σε πολλά θέματα: από την ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου και την απεξάρτηση της Ε.Ε. σε πρώτες ύλες μέχρι το Σύμφωνο Σταθερότητας. Πάντως, λέξη δεν αναμένεται για την Τουρκία και τη μη εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Αναμφισβήτητα, το highlight της ημέρας θα είναι η παρουσία της συζύγου του Ουκρανού προέδρου Ολένα Ζελένσκα στο Ευρωκοινοβούλιο του Στρασβούργου, ως καλεσμένης της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

πηγή