«Ιστορικό βήμα» για την φορολογική μεταρρύθμιση στην Αυστρία

«Η κατάργηση της υφέρπουσας φορολογικής αύξησης είναι ένα ιστορικό βήμα. Με αυτό εξασφαλίζουμε ότι η αύξηση του μισθού παραμένει πραγματικά για όλους εκείνους που εργάζονται σκληρά καθημερινά για να ζήσουν και δεν καταβροχθίζεται από τη μετακίνηση σε υψηλότερη φορολογική κλίμακα», δήλωσε την Τρίτη ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ. [EPA-EFE/MAX BRUCKER]

     

Οι εταίροι του συνασπισμού συμφώνησαν ότι η υφέρπουσα αύξηση της φορολογίας θα καταργηθεί από τις αρχές του 2023 και σήμερα το σχέδιο θα περάσει από το Συμβούλιο Υπουργών.

Η ψυχρή προοδευτικότητα είναι το φαινόμενο οι ετήσιες μισθολογικές αυξήσεις να οδηγούν σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση. Για να αποφευχθεί αυτό, η φορολογική κλίμακα και οι φορολογικές εκπτώσεις θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται ετησίως σύμφωνα με τον πληθωρισμό.

«Η κατάργηση της υφέρπουσας φορολογικής αύξησης είναι ένα ιστορικό βήμα. Με αυτό εξασφαλίζουμε ότι η αύξηση του μισθού παραμένει πραγματικά για όλους εκείνους που εργάζονται σκληρά καθημερινά για να ζήσουν και δεν καταβροχθίζεται από τη μετακίνηση σε υψηλότερη φορολογική κλίμακα», δήλωσε την Τρίτη ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (WIFO) και του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών (IHS), η υφέρπουσα αύξηση της φορολογίας περιλαμβάνει έναν όγκο 1,85 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023, τα δύο τρίτα των εσόδων από την ψυχρή εξέλιξη θα επιστρέφουν στο μέλλον αυτόματα στους φορολογούμενους μέσω του φόρου εισοδήματος και των εκπτώσεων. Το υπόλοιπο τρίτο, ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ, πρόκειται να ωφελήσει τα μικρότερα και μεσαία εισοδήματα, για παράδειγμα μέσω μέτρων ελάφρυνσης.

Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η αύξηση των οριακών ποσών των δύο χαμηλότερων μισθολογικών κλιμακίων πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Agenda Austria, ωστόσο, η κυβέρνηση «θα μπορούσε να έχει περισσότερο θάρρος», επειδή η ψυχρή προοδευτικότητα δεν καταργήθηκε πλήρως.

Τα κοινωνικά και οικογενειακά επιδόματα πρόκειται επίσης να προσαρμοστούν σύμφωνα με τον πληθωρισμό από το επόμενο έτος.

«Μαζί με τις βραχυπρόθεσμες παροχές, όπως η αντιστάθμιση του πληθωρισμού, το επίδομα για το κλίμα και το ανώτατο όριο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό οδηγεί σε μια ολοκληρωμένη δέσμη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Γιοχάνες Ράουχ.

πηγή