Η ακρίβεια αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες- Ερευνα Prorata


Μικρή η επίδραση του σκανδάλου των υποκλοπών στην εκλογική συμπεριφορά 

Ημεγάλη ακρίβεια – κυρίως στην ενέργεια και στα καταναλωτικά αγαθά – αναδεικνύεται μείζον ζήτημα για την ελληνική κοινωνία και καθορίζει ως ένα βαθμό τις επιλογές των ψηφοφόρων. Σε δεύτερη μοίρα περνά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αν και η κοινωνική πλειοψηφία (54%) εκτιμά ότι «κακώς» έγιναν οι παρακολουθήσεις και ότι πλήττουν τη δημοκρατία.

Αυτές είναι δύο από τις βασικές διαπιστώσεις στις οποίες καταλήγει ο «Σφυγμός» του Σεπτεμβρίου, η τακτική μέτρηση πολιτικών τάσεων και εκλογικής επιρροής των κομμάτων που διενεργεί η Prorata, εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης και εφαρμογών επικοινωνίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της έρευνας, το πολιτικό σκηνικό και οι συσχετισμοί εκλογικής δύναμης των κομμάτων διαφοροποιούνται με αργούς ρυθμούς, αλλά η τάση είναι σαφής: Η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα υφίστανται αργή φθορά, ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται χωρίς να καρπωθεί τις διαρροές της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ μένει “επί τα αυτά”.

 Αρνητικό κλίμα, χαμηλές προσδοκίες

Αν και τα τα δημοσκοπικά ποσοτά στην πρόθεση ψήφου δεν φαίνεται να έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά από τον Ιούλιο που έγινε η προηγούμενη σχετιή μέτρηση της Prorata, εμφανής είναι η συντελούμενη αλλαγή κλίματος και “ψυχολογίας” στους κόλπους της κοινωνίας: Ο «Σφυγμός» του Σεπτεμβρίου καταγράφει εξαιρετικά αρνητικό κλίμα, με βασικά στοιχεία την απογοήτευση, τον θυμό και την αποστροφή στα πολιτικά τεκταινόμενα.
 Το σκάνδαλο των υποκλοπών καταγράφεται στα λιγότερο σημαντικά θέματα της περιόδου, απασχολώντας όχι μεγάλο ποσοστό κεντροαριστερών και αριστερών ψηφοφόρων. Η επίδραση του στην εκλογική συμπεριφορά είναι περιορισμένη.

Εντούτοις, το 68% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων εκτιμά ότι “νόμιμες ή όχι, οι παρακολουθήσεις δεν έπρεπε να γίνουν». Οι 7 στους 10 (70%) πιστεύουν μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Συμμαχικές κυβερνήσεις

  Ως προς τα επιθυμητά σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. είναι σαφείς: Συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ή προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

 Ακόμα πιο ξεκάθαροι είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ: Συγκυβέρνηση με μη δεξιές δυνάμεις, η οποία -ιδανικά- θα πλαισιώνεται και από το ΜέΡΑ25. 

Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι διχασμένοι περισσότερο απ΄ό,τι στο παρελθόν: 
– Το 30% προτιμά συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., ενδεχομένως όχι υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη
– Το 24% θέλει κυβερνητική σύμπραξη με τις προοδευτικές δυνάμεις – κατά προτίμηση χωρίς το ΜέΡΑ25
– Περίπου 27% των ψηφοφόρων του Κινήματος προτιμούν προκήρυξη νέων εκλογών σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. 

πηγή