Δένδιας για «Σεπτεμβριανά»: Η απόσταση με την Τουρκία στην αντίληψη του Διεθνούς Δικαίου παραμένει

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο των Σεπτεμβριανών του 1955 ο Νίκος Δένδιας επισημαίνει πως «η εν γένει συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας έρχεται να υπενθυμίσει δυστυχώς την απόσταση που τη χωρίζει από την Ελλάδα».

Δένδιας για «Σεπτεμβριανά»: Η απόσταση με την Τουρκία στην αντίληψη του Διεθνούς Δικαίου παραμένει

Συμπληρώνονται σήμερα 67 χρόνια από το οργανωμένο πογκρόμ της νύχτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, στη Κωνσταντινούπολη, κατά Ελλήνων, που έμεινε στην ιστορία ως Σεπτεμβριανά. Ο Νίκος Δένδιας με αφορμή ακριβώς αυτή τη θλιβερή επέτειο επισημαίνει πως «η εν γένει συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας έρχεται να υπενθυμίσει δυστυχώς την απόσταση που τη χωρίζει από την Ελλάδα, όσον αφορά την αντίληψη για το Διεθνές Δίκαιο».

Αναλυτικά ο Νίκος Δένδιας έγραψε:

«67 χρόνια από τα «Σεπτεμβριανά», κατά τα οποία ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης έγινε στόχος ενός απρόκλητου και κεντρικά κατευθυνόμενου πογκρόμ, με ολέθριες συνέπειες για τους ομογενείς μας, αλλά και για την κοινωνία της ίδιας της Τουρκίας.

Το πογκρόμ ήταν ο 1ος κρίκος σε μια αλυσίδα θλιβερών γεγονότων κατά της ελληνικής Μειονότητας στην Πόλη, η οποία εκδιώχθηκε ή εξαναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την πατρογονική της γη, παρότι η Τουρκία είχε την υποχρέωση, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης, να εγγυηθεί την ευημερία της.

Οι λιγοστοί εναπομείναντες σήμερα Έλληνες της Πόλης, σε αντίθεση με την ευημερούσα Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη, αποτελούν αδιαμφισβήτητα στοιχεία που μιλούν από μόνα τους για την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει κάθε χώρα, αντίστοιχα, στις μειονότητες.

Σήμερα, 67 χρόνια μετά το πογκρόμ, η εν γένει συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας έρχεται να υπενθυμίσει δυστυχώς την απόσταση που τη χωρίζει από την Ελλάδα, όσον αφορά την αντίληψη για το Διεθνές Δίκαιο, τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αξίες, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών».

πηγή