Τραγωδία στον Έβρο: «Φιάσκο δουλεμπόρων» βλέπει η ΕΛΑΣ

Ποια εκδοχή δίνουν από την ΕΛ.ΑΣ για την τραγωδία με τους μετανάστες στον Έβρο.

Τραγωδία στον Έβρο: «Φιάσκο δουλεμπόρων» βλέπει η ΕΛΑΣ

«Φιάσκο» δουλεμπόρων, χαρακτηρίζουν αστυνομικές πηγές, την είσοδο των 38 μεταναστών στα Ελληνικά εδάφη στον Έβρο. Όπως προέκυψε από τα δεδομένα της γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού, η νησίδα στην οποία είχε δοθεί η αρχική τους θέση, ήταν εντός των τουρκικών συνόρων.

Συνοριοφύλακες εκτιμούν ότι οι διακινητές πίστευαν ότι είχαν οδηγήσει τους μετανάστες σε ελληνικό έδαφος και περίμεναν την παρέμβαση των αρχών, όμως όταν διαπιστώθηκε ότι τελικά τα 38 άτομα ήταν ακόμα εντός Τουρκίας, τους προσέγγισαν εκ νέου και τους προμήθευσαν με την λέμβο που τελικά τους οδήγησε στην Παρέβρια τοποθεσία των Λαβάρων.

Πώς εντοπίστηκαν οι μετανάστες

Λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου, αναρτήσεις στα social media, έκαναν λόγο για άφιξη της ομάδας μεταναστών στις όχθες του ποταμού Έβρου από την πλευρά της Ελληνικής Επικράτειας. Όπως προέκυψε από τα ίχνη των metadata των κινητών τους, οι 38 μετανάστες βρίσκονταν στις ελληνικές όχθες και κατευθύνονταν προς τα βόρεια, κάτι που προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. και του ελληνικού στρατού στο σημείο για την αναζήτηση τους. Κατά τις έρευνες των αρχών, διαπιστώθηκε ότι η ομάδα των μεταναστών βρισκόταν σε απόσταση περίπου 4 χιλιόμετρα νότια, κοντά στο χωριό Λάβαρα.

Τους μετανάστες, εντόπισε αρχικά μέσα σε λέμβο, drone στις 17.15 το απόγευμα και περίπου μία ώρα αργότερα αστυνομικοί του ΤΣΦ Διδυμοτείχου, που συμμετείχαν στη χερσαία επιχείρηση έρευνας που οργανώθηκε λόγω της πυκνής βλάστησης στην περιοχή, έφτασαν στα ίχνη τους. Σύμφωνα με την ενημέρωση του αρχηγείου της αστυνομίας, οι 38 μετανάστες ήταν καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας.

Κατά την προανάκριση, οι μετανάστες υποστήριξαν πως ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας και συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές που τους μετέφεραν σε κέντρο κράτησης στην Αδριανούπολη, καθώς αρνήθηκαν να επιστρέψουν στη Συρία. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των μεταναστών, πριν από 2 εβδομάδες, η στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας τους μετέφερε με μικρά βανάκια μέχρι την τουρκική όχθη του ποταμού Έβρο, όπου αραβόφωνοι λαθροδιακινητές τους έβαλαν σε φουσκωτές λέμβους και τους μετέφεραν σε νησίδα του ποταμού.

Από τα λεγόμενα των μεταναστών προκύπτει ότι η διαδικασία μετακίνησης προς την Ελλάδα διοργανώνεται και εκτελείται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή. Μάλιστα, όπως είπαν, δέχθηκαν συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τους σώσει.

«Το περιστατικό διάσωσης 38 παράτυπων μεταναστών στον Έβρο, αποδεικνύει πόσο ιδιαίτερα σύνθετη και δύσκολη είναι η αποστολή της ελληνικής αστυνομίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Οι αστυνομικοί μας μαζί με τον ελληνικό στρατό, φρουροί των συνόρων, βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με επιχειρήσεις παράνομης διακίνησης παράτυπων μεταναστών από κυκλώματα και τη γειτονική Τουρκία. Η ελληνική αστυνομία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ταυτόχρονα προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές. Αξίζει τον σεβασμό και την στήριξη όλων και όχι τις πρωτοφανείς συκοφαντικές επιθέσεις που δέχτηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και διάφορους άλλους τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αύξηση των μεταναστευτικών ροών

Υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με το 2021, είναι οι περιπτώσεις παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα, το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου. Την ίδια περίοδο οι συλλήψεις διακινητών παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση που αγγίζει το 59%. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, συνολικά 4.126 παράτυποι μετανάστες εισήλθαν παράνομα στη χώρα από χερσαία και θαλάσσια σύνορα τους προηγούμενους 3 μήνες, με τον αριθμό να παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 113,1%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2021 (1.193). Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τα τέλη Ιουλίου, έχουν συλληφθεί 7.484 αλλοδαποί για παράνομη είσοδο στη χώρα, εκ των οποίων 3.554, στην περιοχή του Έβρου.

Έξαρση παρουσιάζει από την αρχή του χρόνου και η δραστηριότητα των λαθροδιακινητών, ιδιαίτερα στις Παρέβριες διόδους, των ελληνοτουρκικών συνόρων. Μέσα σε 7 μήνες, οι αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη 386 διακινητών, με τις 312 να έχουν καταγραφεί στον Έβρο. Οι 219 περιπτώσεις αφορούν το «επίμαχο» τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου, κατά το οποίο είχε παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στον Έβρο, όπου η στάθμη του ποταμού είχε πέσει στο «γόνατο». Το συγκεκριμένο διάστημα οι συλλήψεις διακινητών αυξήθηκαν κατά 58,7% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2021, οπότε και είχαν συλληφθεί 138 διακινητές.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά το προηγούμενο διάστημα, πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή το μεγάλο αριθμό συλλήψεων στα σύνορα, «αυτό που έχει σημασία είναι, ότι η προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την τουρκική πλευρά πέφτει σε ελληνικό τοίχος».

ΠΗΓΗ